Pages

Selasa, 5 Mac 2013

Kerabu Sotong

mari menyotong ^^

dari minggu lepas kat rumah ni asyik makan sotong
entah hantu sotong mana rasuk ayah saya
dia asyik beli sotong je
hari tu dia beli seekor sotong yang saiz dia besar nya
seekor pun dah seberat hampir 2 kilo
dalam rumah ni ada tiga orang je
bukan 13 orang wahai ayah ku
dan pagi tadi dia beli lagi sekilo sotong yang panjang sejengkal tu sekilo lagi

saya dan mak dah naik pening nak masak apa dengan sotong ni
layan kan je ayah saya yang comel tu...
kalau mak saya, tak ada masakan lain dah - sotong rebus letak serai dan lada hitam. tu aje - naik boring dah saya makan sotong rebus ni
kalau saya pulak, akan masak sotong goreng kunyit + sayur-sayur - mak ayah tak suka
tak pun sambal sotong - pun mak ayah saya tak suka
mereka cuma suka - sotong rebus letak serai dan lada hitam tu... arghhhhhhh

sampai lah suatu hari, saya bertandang kat rumah abang ngah saya (sebelah rumah je pun)
nampak kakak ipar tengah buat kerabu sotong - dia dapat resepi ni dari customer kat kedai runcit dia. customer dia tu tak tahu la pula saya mana dia dapat resepi ni
lepas tu kak ngah saya bagi lah sepiring untuk mak ayah rasa, saya dah rasa dah kat rumah dia - sedap!

bila mak ayah makan - dorang pun kata sedap. maka hari ni saya pun decide nak buat kerabu sotong. disebabkan kerabu sotong tak ada kuah, maka mak saya pun masak lah sotong rebus serai supaya ada kuah T_T 

lets cekidaud the recipe yawww!





bahan-bahan
1kg sotong
5 biji cili padi - nak pedas sila tambah lagi
1 labu bawang besar
2 biji tomato yang besar
2 batang serai
2-3 helai daun limau purut
1/2 biji lemon / limau nipis - ambil jus dia
2 pokok daun ketumbar 
garam , gula secukup rasa

cara-cara
1. sotong dibersihkan, buang tulang dan mata sotong supaya tak hanyir
2. potong sotong nipis-nipis dan rebus sampai masak kemudian toskan
3. hiris nipis cili padi, serai, daun limau purut, dan daun ketumbar
4. potong dadu bawang besar dan tomato
5. campurkan semua bahan, perahkan jus lemon / limau nipis. masukkan garam dan gula kemudian gaul sebati. dah siap untuk dimakan. selamat mencuba ^_^

Ahad, 17 Februari 2013

Nyanyian Hati

A CHANCE...

Once,
I used to live in the dark,
A flicker of light,
Came stealing in,
I closed my eyes,
And it’s gone,
I bit my lips,
And moved on.

Then,
I stayed in the dark,
A shot of light,
Came washing in,
Too strong, too bright,
I closed my eyes,
Willed it away,
And it’s gone,
I bit my lips,
And moved on.

Now,
I’m no longer in the dark,
As a stray of light,
Comes shining in,
My eyes refuse to close,
The light stays there,
Shining bright,
Neither hurting,
Nor fading,
And I let it in,
Give it a chance,
‘Cos that’s how I want to move on,
With you.
Bummer!

- RodieR

Jumaat, 15 Februari 2013

Japanese Crispy Cream Puff

cream puff adalah salah satu favourite saya, pernah kat midvalley saya hampir-hampir nak membeli cream puff super mahal. nasib baik tanya harga dulu. seketul beharga rm8. bapak mahal cream puff tersebut. entah apa la dia letak sampai mahal benar.

previously kalau nak makan cream puff, adik bongsu saya yang membuat. cream puff goreng je. tapi rasa dia... hmppppphhh wallahh.. resepi? itu kena tanya adik saya lah. saya tak tahu apa resepinya. kakak dia tahu makan je ^_^. cream puff yang saya nak share resepi ni adalah pertama kali saya membuatnya. jadi, ala-ala berdebar juga lah waktu nak mencubanya. takut tak menjadi. actually memang tak jadi pun.. ada cerita disebalik kejadian kenapa tak jadi :)

saya ambil resepi ni dari blog kak ita, saya follow sebiji-sebiji step dia. untuk pembakaran pertama, saya betul-betul ikut step kak ita. 20 minit pertama bakar pada suhu 210 darjah, untuk 15 minit kedua turunkan suhu ke 100 darjah. dan hasilnya cream puff saya jadi penyek. mula-mula dah cantik menggelembung, bila tukar suhu. dia terus menurun dan jadi penyek. setelah berbincang dengan adik ipar, kami sama-sama buat keputusan. untuk pembakaran adunan kedua kami bakar straight 35min pada suhu 210 darjah. dan hasilnya.... hmppppphhh wallla. cream puff yang rangup di luar, lembut di dalam. 

bagi saya, dunia masakan adalah satu eksperimen. dengan mencampurkan beberapa bahan. dan menggunakan teknik memasak yang berbeza akan menghasilkan suatu makanan yang sedap dan jika gagal akan menjadi tak sedap. ada juga menghasilkan makanan yang buruk rupa, tapi masih mengekalkan rasa yang sedap. malah ada juga yang hasilnya cantik menawan, tetapi rasa dia faillll. nak telan pun menangis. hahaha :)

resepi yang saya nak kongsikan kali ni, bagi saya amat mudah untuk mereka yang pertama kali nak mencubanya. yang penting, semangat dan kerajinan! tak ada semangat memang tak jadi la.  lagi satu, memasak mestilah ikhlas. baru lah hasilnya berbaloi. InsyaAllah ^_^



Puff Pastry (Choux)

Bahan-bahan
  • *120 g butter
  • *3/4 cup air
  • 1 1/3 cup (170g) tepung gandum di ayak
  • 5 biji telur gred A (60g/telur) = 300g, jika terlebih buangkan bahagian putih telur. Pukul rata telur menggunakan garfu / whisk.
  • *1/4 tsp garam
  • *1 tsp gula
Cara-cara

  • Dalam satu periuk kecil, satukan bahan bertanda (*).Panaskan atas dapur hingga ia mendidih.Bila dah mendidih, segera alihkan dari api atau tutup api.
  • Dengan segera tuangkan tepung yang telah di ayak tadi.Kacau dengan senduk kayu/plastik hingga adunan menjadi doh yang lembut - jangan guna senduk besi!
  • Panaskan semula atas dapur dengan api yang sederhana dan terus kacau hingga  dasar periuk terbentuk kepingan-kepingan nipis.
  • Tutup api dan masukkan telur. Tuangkan telur sedikit-sedikit dan terus kacau hingga adunan menjadi licin dan sebati.
  • Masukkan adunan ini ke dalam piping bag.Jika ada nozel boleh letak nozel jika tak de potong bucunya anggaran 1cm.'
  • Panaskan oven terlebih dahulu ~ 15 minit sebelum adunan di bakar. Suhu 210 - 220 bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.Guna api atas dan bawah dan jika  oven ada kipas boleh hidupkan kipasnya, jika tiada tak mengapa.
  • Sediakan dulang pembakar. Lapik dulang dengan baking paper / griskan loyang pembakar jika tidak menggunakan baking paper. 
  • Paipkan adunan atas dulang pembakar. Biarkan ia agak meninggi sedikit. Jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang 2 kali ganda. 
  • Dengan segera masukkan ke dalam oven. Bakar selama 35  minit sehingga permukaannya kuning keemasan. Jika puff dah nampak coklat masa pembakaran ke 20 minit, tutup api atas, hanya guna api bawah  untuk membakar sehingga masak (cukup 35minit).
  • Apabila masak, biarkan puff seketika di dalam oven barulah keluarkan agar puff tidak mengelami kejutan suhu. (suhu dalam oven tinggi, luar oven rendah ^__^).
  • Untuk dapatkan puff yang naik membulat tinggi, selepas di paipkan atas dulang pembakar dengan segera terus bakar supaya doh tidak turun.

 
Cream
bahan-bahan:
1 cawan non-dairy whip cream yang dah manis, jika terbeli yang tawar, tambahkan gula 1/4 cawan.

cara-cara:
pukul whip cream hingga kental.


Tunggu puff benar-benar sejuk barulah di paipkan Cream di dalamnya
Untuk paipkan Cream , masukkan Cream dalam paiping bag
Cucukkan ke dalam puff dan picitkan hingga ia penuh dan terkeluar sedikit.
 
boleh juga gunakan lemon curd sebagai inti cream puff, nanti nama dia jadi lemon curd puff. 




note: suhu oven juga bergantung pada saiz oven, jika oven kecil puff lebih cepat hangus. jadi, kena pandai kawal suhu. selamat mencuba!

note II: 1 adunan boleh dapat dalam 30-35 biji

source: puan azlita , little japan mama

Rabu, 13 Februari 2013

Lemon Curd

pokok lemon yang sedang lebat berbuah, tips: mak saya tanam sisa-sisa perut ikan dekat akar pokok lemon. 



Situasi: Kat depan rumah mak di waktu pagi nan indah sambil cabut rumput rampai

Mak: (sambil pandang pokok lemon) buoh lemong ni banyok doh dalam peti, selain buat air tok leh buat benda lain ke?
Saya: buleh, wat sekaya lemong.

lepas siap merumput, aku pun siap-siap untuk masak untuk lunch. dah siap masak bermula lah projek membuat sekaya lemon also known as lemon curd ^_^

bahan-bahan

*3 biji telur gred A
*3/4 cawan gula
*1/3 cawan jus lemon
4 tbsp unsalted butter (suhu bilik)
1 tbsp parutan kulit lemon




cara-cara
1. jerang air hingga merenih
2. dalam mangkuk besi yang tahan karat kacau sebati / rata bahan bertanda (*)
3. masukkan mangkuk dalam air yang merenigh (teknik double boil) , kacau perlahan tanpa henti hinggat pekat. (estimate 10-15 min)
4. apabila telah pekat, keluarkan mangkuk. teruskan mengacau sambil cepat-cepat masukkan butter dan parutan kulit lemon.



kacau rata sampai jadi pekat

apabila dah sejuk akan jadi macam ni


kalau ada ketulan, tapis dahulu baru masukkan parutan kulit lemon.

tips: boleh juga tambah 1/2 cup heavy whip cream, whip kemudian kaup balik ke dalam lemon curd.

note: sedap dimakan dengan roti , cream puff, inti kuih muih dan lain-lain

source: http://www.joyofbaking.com

Selasa, 22 Januari 2013

iklan pizza hut

4 beranak tengok tv
keluar iklan pizza hut

mak pun tanya,

mak: kak pandai buat pizza tak?
kak: kan hari tu dah buat..
mak: tapi takde tarik-tarik macam dalam iklan tu (referring to mozzarella cheese yang sticky tu)
kak: oo, yang tu dia letak banyak cheese. mak nak makan pizza ke?
mak: eh, tak ada lah.. saje je tanya.


konklusi aku:

sebagai anak yang kenal mak dia, aku tahu mak aku nak makan pizza. tapi dia tak suka yang beli kat kedai. maka aku kena buat pizza. ahhh... piece of cake je buat pizza nih (sambil kebas-kebas rambut kat bahu)

mak aku memang seorang yang indirect kalau dia nak makan atau nak apa-apa.. tapi bab-bab lain sangat direct sampai menikam dasar qalbu aku. contohnya pasal aku tak kerja-kerja lagi nih.. woha!

mak aku kalau dia nak makan kuih ulat bulu misalnya,

mak: tepung pulut kat kedai ada 1 plastik yang bocor. nyor kulit muda pun ada tu.
aku: mak nak makan kuih ulat bulu ke?
mak: haa, buat lah. kalau buat mak makan je. heheheh


macam tu lah dia kalau dia tiba-tiba nak makan sesuatu. hari tu dia tengok aku beli sosej. dia pun cakap, roti gulung letak sosej sedapkan makan hujan-hujan ni. dia tak minta aku buat. dia cuma mention nama makanan tu. maka aku pun gulung la sosej dengan roti dan frozen dalam peti ais siap-siap. sekarang ni, popia pun aku selalu buat stock frozen. sebab mak ayah aku suka makan. kalau habis pasti dia tanya, kulit popia tu mahal tak?

comel kan mak aku..

tapi mak siapa-siapa pun mesti akan berperangai comel dengan anak-anak dia kan?

sejak aku tak kerja ni memang kerja aku jadi chef, susah jugak nak masak ikut selera mak ayah ni. mak aku ok lagi, walaupun tak suka dia makan je. kalau ayah aku, direct dia cakap "TAK SEDAP" sangat demand la ayah aku tu. layannnn je.. heheh

oh btw, sambil-sambil up entry pertama ditahun 2013 ni aku nak buat iklan sikit. maklum la tak kerja, kena la cari duit poket jugak kan. iols nak pergi pulau redang ni. maka kena lah kumpul dana. uols-uols tolong lah iols ye.. woha!