Pages

Sabtu, 14 April 2012

resepi pizza yang mudah dengan kos bahan yang murah, lebih murah dari harga commercial pizza

sumber resepi
resepi ni boleh dapat 2 keping pizza bersaiz besar sikit dari saiz regular pizza yg dekat pizza hut.
saya pakai pan pizza berbentuk segi empat, nak bakar atas dulang oven terus pun boleh.. tak ada masalah

hot n spicy seafood pizza

previously saya pernah buat pizza dan share resepi dia kat dalam blog ni kan?
tapi yang tu, saya buat pakai tepung pizza cap nago!

kali ni saya nak share resepi yang super mudah! kos pun murah.
buat from basic, dari dough pizza ke sos pizza dan penyediaan topping


membuat doh pizza

bahan-bahan
1 sudu teh gula
1 peket yis kering (cth: brand mauripan)
2 sudu teh extra-virgin olive oil
sedikit garam dan lada sulah
 2 ¼ cawan tepung roti (juga dikenali sebagai tepung high protein)
 1 cawan air suam (½  cawan air panas + ½ air suhu bilik)
sedikit gula

note: extra olive oil untuk disapu pada mangkuk dan extra tepung untuk digunakan sewaktu proses menguli dan mencanai


cara-cara

1. masukkan air suam ke dalam mangkuk, masukkan sedikit gula kemudian taburkan yis kering. kacau rata dan biar hingga naik buih macam gambar dibawah (dalam 5-10 minit) . kalau tak berbuih sampai sudah, tu tandanya yis kamu dah tamat riwayat. sila beli yis baru ^_^


2. whisk olive oil dan garam ke dalam campuran yis (saya kacau dengan sudu garfu je, kacau sederhana laju)
3. kemudian masukkan tepung dan kacau dengan sudip kayu, masukkan tepung sikit2 sehingga tepung tu habis.
4. once tepung tu dah habis, now masa untuk menguli. uli doh hingga adunan tidak melekat di jari. jika masih melekat tambah tepung sikit2. uli hingga doh jadi until comes together in an elastic ball.
5. sapu mangkuk lain dengan olive oil dan letakkan doh yang telah dibulatkan kedalam oiled bowl tu. brush lightly the dough with olive oil. cover the bowl with plastic wrap / dengan kain tuala yang lembab. set the dough at the warm place, later i'll give the tips how to set a warm place for your dough. rehatkan selama 45 minit hingga doh menjadi 1 kali ganda saiz asal. 

6. setelah 45 minit, tumbuk doh untuk keluarkan angin.. dan rehatkan lagi selama 30 minit (lama betul proses doh ni, kalau betul2 tengah lapar sila give up dan call je dominos / phd / canadian pizza)
7. selepas 30 minit, bahagikan doh mengikut saiz yang dikehendaki.. I just divide into 2 pieces. just nice with my square pizza pan ^_^

sambil-sambil tunggu doh pizza mengembang semangkuk tu jom buat sos dia pulak. sos ni guna tomato dan sedikit bahan tambahan lain. simple sangat. sos ni juga sesuai untuk buat sos pasta. 

how to prepare a simple tomato sauce
bahan-bahan
 3 sudu besar minyak zaitun
3-4 ulas bawang putih dicincang
3 biji tomato di kisar dengan air yang sedikit
1 biji tomato di dadu
1-2 sudu teh oregano
1 sudu besar cili kisar / cili boh
1 sudu teh chili flake (optional)
4 biji cili padi - tak letak pun tak apa, resepi asal tak ada
cara-cara
1. masukkan minyak zaitun dan bawang putih, tumis hingga naik bau - tak perlu panaskan minyak terlebih dahulu.
2. masukkan cili kisar... tumis hingga naik bau juga
3. masukkan tomato yang di dadu, biar hingga layu 
4. masukkan oregano
5. masukkan tomato kisar, perasakan dengan garam dan lada sulah. renihkan hingga air kering.  

mari membuat pizza!
 

1. uli doh yang telah dibahagikan di atas kawasan yang telah ditabur dengan tepung. ratakan.. sapu pan pizza dengan olive oil. pindahkan doh yang telah leper ke atas pan pizza / dulang / what so ever you call it and set aside about 15 minutes before you can bake it. 

2. cucuk-cucuk doh pizza tadi dengan garfu supaya dia tak menggelembung sewaktu pembakaran . sapu dengan olive oil. tabur rosemary / oregano kalau suka.
3. bakar didalam oven di rak paling tengah dengan api atas bawah pada suhu 200°C (seperti biasa, panaskan oven terlebih dahulu). bakar selama 10-15 minit atau hingga ada kawasan yang kelihatan perang / coklat. 

 menggelembung sebab terlupa nak cucuk..perut dah lapar masa ni, semua buat laju-laju...

 4. keluarkan base pizza yang telah dibakar, sapu sos pizza. letak topping yang di gemari. taburkan cheese. masukkan kedalam oven 1-2 minit atau hingga cheese completely melt! saya guna mozarela cheese dengan shredded cheese (kat packaging tulis shredded cheese)



5. lepas cheese dah elok cair tu, apa lagi. keluar kan dari oven n tadddaaaaa... pizza yang sedap dah siap. serious lebih sedap dari yang iklan kat tv. maybe sebab cheese bubuh lebih. inti untuk topping pun banyak...

chicken sausage pizza


tips I: untuk topping, masak inti terlebih dahulu. sebagai contoh, kalau guna udang, masak udang tu dahulu. cara saya, just simple saute dengan olive oil. sebab kita tak masak inti ni dalam oven. sebab nanti lepas letak inti dengan cheese, kita just bakar sebab nak make sure the cheese completely melt. tu aje. 

tips II: kalau ditakdirkan musim-musim hujan nak makan pizza, mesti lah risau doh tak naik kan? ni saya bagi tips. sebab tadi saya buat pun dalam keadaan suhu yang sejuk. cara saya, panas kan oven 150°C selama 10 minit. selepas dah cukup 10 minit (atau loceng oven dah bunyi) biarkan dalam 2-5 minit. kemudian dah agak-agak suam tu masukkan doh yang telah dicover dengan plastik wrap tadi. biarkan hingga doh kembang setaman ^_^

xoxo selamat mencuba...  

Selasa, 20 Mac 2012

Ayam tandoori bakar dan goreng

bahan kisar 1:
  • 1 biji bawang besar + 3 biji bawang kecil
  • 3 biji bawang putih
  • 2 biji limau nipis – ambil jus
  • 1 sk garam
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 2 sk serbuk cili
  • 150g natural yogurt
  • 1/2 sk pewarna merah
  • sedikit gula
  • 3 sudu cili kering yang dah kisar / cili boh
  • 11/2 sk biji sawi
bahan kisar 2:
  • 1 sk halba - sangrai
  • 3 sk biji ketumbar - sangrai
  • 11/2 sk jintan putih - sangrai
  • 1 1/2 sk jintan manis - sangrai
bahan lain untuk goreng
  • 5 sb tepung goreng ayam
  • 2 sb tepung beras pulut
note: sumber resepi dari sini, mana2 yang kena potong tu aku tak letak

versi goreng:
  •     Gaul semua bahan kisar 1, 2 dan bahan lain untuk goreng dan perap selama1 jam.
  •     Goreng dalam minyak panas sehingga garing.
  •     Toskan minyak dan siap untuk dihidang.

versi bakar:
  • bakar di dalam oven dengan suhu 200C selama 30 minit, setiap 15 minit balikkan ayam

yang versi goreng lagi sedap!!

Jumaat, 9 Mac 2012

game selongkar bag

siapa ntah ajar game serupa ni
aku pun tergedik-gedik nak join sekali
haha
actually kan, ni kes tak ada idea nak karang apa kat dalam karangan mingguan aku
ada beberapa point lagi aku tak elaborate dengan details
susah kalau jadi student tua ni...
sel sel neuron kat otak dah kurang berfungsi sket
kes terlebih makan semut (semut juga dipersalahkan)
supervisor dah preet preet tiup wisel penamat dah tu Y____Y

kadang-kadang lepas up entry kat blog
idea nak mengarang tu datang mencurah-curah bagai curah air di daun keladi..haha

disebabkan aku teruja nak main game selongkar bag ni
aku pergi tonggang bag kerja aku
tak ada main selongkar dah
kasik tonggang je biar tumpah semua isi di dalamnya...^_^


nah, banyak tak barang dalam bag sayeeeee???

  1. purse - wajib ada sebab kat dalam tu ada ic, lesen memandu, kad bank, duit tu adalah dalam singgit dua
  2. earphone untuk handphone, tengah-tengah drive tiba-tiba my darling mami & dadi call harus lah angkat dengan segera. mana boleh pakai pegang je phone tu..itu bukan pemanduan berhemah
  3. coin purse - kalau tak ada beg duit syiling ni, harus ku campak merata-rata je coins. pernah time cuci kereta, tukang cuci kereta berjaya kumpul coins tersembunyi dalam kereta aku hampir 20 ringgit ok.. tiba-tiba terasa jadi kaya kejap...hehe
  4. payung - beli payung ni tahun 2007 dengan harga rm5 kat stesen lrt pasar seni masa otw nak ke dayabumi jumpa client. sangat berjasa sebab aku tak boleh kena hujan, kalau kena jugak aku akan demam atau kurang-kurang pun kadi pening-pening lalat
  5. data cable - diperlukan time nak caj henpon kat office. untuk transfer gamba makanan pun boleh gak. memang suka ambil gambar makanan. pasai apa pun tak tahu la. sebab konon nak bubuh dalam blog kot..miahahaha
  6. ketip kuku - habit aku ialah mengetip kuku time tengah jam otw nak pergi kerja. biasa la, kalau dah lalu kat ldp dan persiaran kewajipan tu....
  7. gunting - diperlukan time nak gunting benang-benang yang terkeluar dari pakaian contohnya kat tudung
  8. benang dan jarum - mana tahu tiba-tiba ada butang tertanggal, atau baju tersangkut kat ranting atau paku. boleh la nak kaver-kaver dengan jahitan silang pangkah..haha
  9. minyak wangi cap silky girl - tiba-tiba terasa nak wangi-wangi aku calit la sikit. kalau tak, memang aku tak pakai apa-apa perfume sebab nanti end-up aku pening-pening campur loya
  10. lip gloss dan lip balm - kalau datang hari aku nak melawa sikit, aku calit la benda alah ni. kalau tak, aku memang tak calit pape pun.. 
  11. pencuci muka
  12. krim pelembab muka - perlu ada sebab kulit aku mudah menggelupas
  13. ada barang-barang emergency
  14. kunci home sweet home
  15. kunci kereta kebal sayeeeeee
  16. henpon - ni kalau tak ada mahu mati kutu, sebab dia sangat berguna untuk berwasap-wasap bersama kengkawan sewaktu bekerja. karang duk chatting kat skype nampak benor mengulaunye...mueheheheh
  17. pas kerja / access card- mesti ada, kalau guard tak nampak nanti dia tahan suruh tulis nama. kalau tak ada, tak boleh masuk office. kena pakai tekan loceng, buatnya time office-mate belum sampai camno? terpaksa la bertapa depan pintu sampai dorang sampai.
  18. vicks vaporub - time loya-loya boleh sapu. ingat izzah ombak rindu je ke leh loya-loya time datang bulan?? kah kah kah
  19. getah ikat rambut emergency
  20. kerongsang emergency - buatnya tiba-tiba ada kereongsang rosak tercabut pin, ada juga pengganti
  21. losyen - tiba-tiba je tangan kasaq berkematu, aku sapu la sikit konon-konon nak feeling tangan selembut tapak kaki miho (tapak kaki kucing lembut ok!!)
  22. buku catatan a.k.a buku lukisan - aku suka tulis dan list benda-benda yang aku nak buat sebab aku mudah lupa. kadang-kadang aku suka lukis design baju yang aku rasa aku suka. contohnya aku jalan-jalan kat mall/kedai, tiba-tiba aku tengok design jubah/baju kurung/blouse tu cantik, aku sketch lah design dia. nanti aku jumpa tukang jahit aku tunjuk la design aku tu. sebab aku prefer tempah kat tukang jahit dari beli pakaian yang dah siap. 
  23. pen dan pensil - untuk menulis dan melukis
  24. salonpas - since aku dah terkena slip disc, kadang-kadang aku jadi cepat lenguh kalau lama sangat duduk. jadi aku tampal benda ni.. lega la sikit. tawakkaltualallah. ^__^
  25. bitreen (neem tablets) - pil untuk cuci darah dari segala toxin dalam badan. aku ni terlalu banyak alergic. then bila aku google, banyak cakap better amik supplement untuk cuci darah. aku pergi pharmacy, sales person suggest aku ambil ubat ni. so far aku rasa ok. sebab baru setengah bulan aku makan. kulit aku pun nampak lagi ok compared to previous. nampak lebih segar. kalau tak, nampak pucat dan kusam je. ubat ni sekotak cukup-cukup untuk 3 bulan. dia memang khas untuk detoksifikasi tahunan. kiranya setahun tu dalam 3 bulan makan ubat ni untuk detoks/cuci darah. banyak juga benefits dia antaranya untuk anti-aging effects. korang baca la sendiri dekat web dia kalau nak details.
  26. tisu muka - tiba-tiba tandas tak ada tisu, tisu muka adalah pengganti yang baik ^__^
  27. gaviscon - aku ni tak boleh lewat makan. mesti on-time. kalau tak mula la dia berlagu syahdu. dia punya perit tu macam kau ambil perut kau pastu kau gesek-gesek dengan penggesek biola...pedih woooo. kalau tiba-tiba gastrik/atau pedih ulu hati datang, minum lah gaviscon!
  28. cermin - khas untuk belek mata, sebab bulu mata aku kalau dia nak gugur dia suka gugur dalam mata. tiba-tiba je ada cantik je landing seurat bulu mata kat kawasan mata hitam tu.. tak selesa ok!
  29. pendrive - wajib ada ni. untuk transfer muvi-muvi yang aku donlod kat office. mentang-mentang office pakai unifi unlimited donlod. betul-betul menggunakan ketahap maksima. kah kah!
  30. gelang batu - tiba-tiba je beliau wujud dalam beg. patutlah lama cari tak jumpa. nyorok kat sini rupanya.
tu jelah barang-barang dalam bag aku
nak kata gegurl sangat tak ada la kan? kan? kan?
panjang jugak aku menaip kat entry ni...
now aku nak sambung termenung depan karangan aku pulak...
xoxo << ni kes terjangkit series gossip girl, baru layan sampai season 4.. gigih donlod dari season 1..hehe

Khamis, 8 Mac 2012

swedish meat balls a.k.a ikea meat balls

 [gambar dari google: nah, siap dengan bendera sweden ok!]

ni semua gara-gara teringin sangat nak makan IKEA meat balls - tak pernah makan ok!
tapi belum ada masa nak ke sana
aku ni dah la jenis malas nak berjalan kalau tak ada hal penting
bagi aku
kalau hari cuti harus lah duduk memerap kat rumah terbaring depan tv sambil berpelukan dengan kucing
...apa? fikir bukan bukan lah tewwww

actually kan, miho tu tak adanya suka di peluk-peluk
time dia high ni aje dia suka aku peluk
gedik sungguh..
tiba-tiba je datang angin gersang dia
jenuh aku duk tanya kawan-kawan yang ada bela kucing jantan
nak kasik kawin dengan miho
elok lepas dia matting
ada rezeki si miho tu pregnant laa
dapat anak buah baru la aku.. kah kah
lepas dia dah beranak sekali aku mahu zass dia punya tut...
sekali je miho ek...kakak say sorry again ok! - sumpah aku nangis sambil say sorry kat miho sebab sedih tengok dia ke-high-an terlampau tu - jiwa yang tulus murni serta lembut gemalai kan aku ni...haha

eh, tadi cerita pasal swedish meatballss...
tiba-tiba cerita pasal kucing gersang...
sorry ye adik adik kakak kakak abang abang yek

ok, resepi Swedish meatballs ni aku cilok kat web ikea-friends , dan web ni
resepi asal dia pakai pork ok!

aku sebenarnya tak ada la gigih nak buat meatballs sendiri
aku gigih google sebab nak resepi sauce dia aje
banyak version aku jumpa
jadi aku main combine recipe dan alter-alter ikut sedap rasa tekak aku


[ni gambar bento aku... rajin kan bawak bento pergi kerja..ada orang nak amik buat menantewww tak??]


resepi dia setelah aku alter

  1. meat balls - boleh beli kat pasaraya di seluruh malaysia, pastikan halal tau. tapi kalau nak pure, boleh beli meatballs dari pakcik penjual daging lembu kat pasar tani / malam.. kalau nak buat bakso aku prefer yang ni. dia lebih rasa daging dan manis daging tu masih ada
  2. olive oil untuk saute the meatballs
  3. black pepper, white pepper, oregano - optional, aku je pandai-pandai tambah
  4. kentang di potong kecil-kecil dan direbus
resepi sauce
  1. tepung jagung 2 sudu besar
  2. kicap 2 sudu besar
  3. 100 ml susu - boleh guna full cream milk / bancuh susu tepung penuh berkrim, aku pakai anlene creamy
  4. 200 ml stock lembu - aku rebus meatball, air rebusan tu aku jadikan stock lembu, pandai kan sayeeee ^.^
  5. serbuk lada hitam, serbuk lada putih

cara-cara
  1. rebus meatballs untuk dapatkan stock, rebus hingga masak atau halfcooked, ikut suka la
  2. letak olive oil dalam non stick pan
  3. saute the meatballs, masa ni tabur blackpepper, white pepper, oregano. saute until the balls turn brown
  4. bila dah brown boleh angkat letak dalam pinggan
  5. untuk kentang tu, korang boleh  buat macam-macam style sebenarnya. nak rebus begitu je. nak buat mash ke, nak buat wedges ke, nak buat fries ke.. terpulang kepada selera..since aku masak ni pagi-pagi lepas subuh. harus lah aku rebus je kan... 
  6. untuk sayur pun sama.. aku prefer rebus sekejap nak bagi dia tender sikit je.. sebab aku tak lalu nak telan mentah-mentah. dah la kawan aku cakap aku macam kambing sebab makan sayur hijau-hijau je
hoh?? jelita jugak kambing ni..haha

cara-cara masak sauce
  1. bekas goreng meatballs tadi jangan terus cuci, gunakan untuk buat sauce
  2. masukkan stock lembu, susu, kicap, black pepper, white pepper
  3. kacau sampai sebati dan pekat
  4. boleh letak garam kalau suka, tapi aku tak letak sebab stock lembu dah masin-masin dan kicap pun dah ada perasa
  5. dah siap
kalau tengok ikea meatballs / swedish meatballs ni kan, diaorang hidang dengan lingonberry jam, aku tak ada pulak beli jem ni. jadi aku tak masuk sama la..  aku tak tahu nak imaginasi macam mana cicah bola daging dengan jem. memang kena pergi ikea try sendiri la gamaknya..haha

Selasa, 6 Mac 2012

Patin tempoyak dan bayam goreng belacan

hari ni chef kay nak masuk dapur
resepi ni mana-mana blog pun dah ada
tapi saja nak letak sebab senang untuk future reference
sebab saya jenis tak hafal resepi
kecuali masakan tu memang saya dah buat hari-hari

patin tempoyak ni dikategorikan jenisan masakan yang saya akan masak setahun sekali barangkali
walaupun saya suka sangat makan patin tempoyak

seumur hidup saya
masakan patin tempoyak yang saya masih teringat-ingat hanya dari 2 orang je
iaitu kakak saya yang duduk nun kat temerloh
dan juga mak kawan saya yang juga duduk kat temerloh

last week entah macam mana tiba-tiba tekak ni nak sangat makan patin tempoyak
kebetulan saya ada buat tempoyak - kes tamak beli durian banyak-banyak lepas tu tak habis makan ^__^
kebetulan juga time saya shopping barang dapur kat mydin usj
tengok-tengok ada patin fresh
selama ni tak pernah nampak pun....haha
saya beli la seekor

dalam hati dah berkira-kira nak call tanya kakak saya
tapi sumpah saya tak berani nak call
saya kind of tak biasa sangat dengan kakak saya yang kat temerloh ni - apa punya adik la...huhu
saya pun tanya la anak kakak saya iaitu mama rafzique
dapat la resepinye

disamping tu saya mintak juga resepi dengan kawan saya tu
tapi sayang mak dia pergi umrah pulak
so, dia bagi resepi yang dia agak-agak je
tak pe, next time try resepi versi dia pulak

kali ni saya try resepi anak buah saya dulu

~~ patin tempoyak resepi temerloh tapi dimasak oleh orang kemaman ~~
bahan-bahan
1 ekor ikan patin
1 bekas tempoyak - saiz bekas tau fu fa
*bawang kecil 3 ulas
*cili api 7 biji
*kunyit hidup 3 inci
daun kesum
bunga kantan 1 kuntum
timun cina - optional
garam dan bahan perasa yang dibenarkan
air secukupnya
asam keping 1 keping
limau nipis 3 biji
asam jawa 3 sudu

cara-cara
1. ikan patin dipotong dan dibasuh dengan asam jawa dan limau nipis untuk buang lendir dan hilangkan rasa hanyir
2. bahan bertanda * ditumbuk lumat
3. masukkan air kedalam periuk
4. masukkan bahan yang ditumbuk
5. masukkan tempoyak dan kacau rata
6. agak-agak dah merenih masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan, timun cina,  garam dan serbuk perasa
7. masukkan asam keping jika kurang masam, kalau dah cukup masam tak perlu dimasukkan lagi
8. kacau perlahan supaya ikan tak hancur
9. tutup api setelah masak dan cukup rasa


ok, next resepi is bayam goreng belacan
saja nak letak
sebab saya gigih cari resepi bayam
asyik-asyik keluar bayam masak air - boring dah
tak pun keluar resepi quiche bayam
orang putih sungguh resepi itewww

disebabkan saya suka makan kangkung belacan
maka dengan suka jiwa saya
saya tukar jadi bayam goreng belacan
saya percaya orang lain pun pernah buat kan? kan? kan?

~~ bayam goreng belacan - masa bila bayam tu terel menggoreng belacan tak tahu la , ok tak lawak ^^

bahan-bahan
1 ikat bayam
1 inci carrot di potong halus
1 biji tomato dipotong 6
*1 ulas bawang putih di ketuk dan di cincang
*1 ulas bawang merah di mayam
*3 biji cili padi
belacan secukup rasa
minyak
kicap

panaskan minyak
masukkan belacan
goreng sampai naik bau dan hancur bersebati dengan minyak
masukkan bahan bertanda *, tumis sampai layu
masukkan carrot dan tomato, kacau rata
masukkan bayam dan kicap , tak letak garam sebab belacan dan kicap dah cukup perasa
tutup kuali dengan penutup kuali sehingga bayam layu-layu manja - jangan layu sangat nanti overcooked dah habis semua zat zat dalam bayam
kacau hingga sebati dan tutup api