Pages

Jumaat, 20 Januari 2012

flashmob

ecececece... orang buat entry flashmob
kau pun nak buat eh... hehehe
tapi aku memang suka tengok.. paling awesome yang aku tengok sekarang ni yang oprah life from chicago
masa tu dia jemput kumpulan Black Eye Peas...
masa aku tergolek depan tv tengok kat astro chanel Hallmark masa tu..
aku tak tahu pun benda tu dipanggil flashmob
tapi memang best lah...

kat malaysia pun ada flashmob gak..
yang terbaru yang buat kat KLIA tu..
produced by kitkatclub and enfinity vision media (tiara jaquelina punye kan.. if yes no wonder lah)

meh aku nak senaraikan flashmob yang aku kira best di mata aku..
setiap orang taste lain-lain kan?
maybe korang tak suka apa yang aku suka ni... bak kata chef wan.. ada aku kesah... ahaks...jangan sentap nok!! ^^ ... gurau-gurau je...

[Oprah at Chicago - Black Eyed Peas]


[Flashmob from korean drama - dream high]


[Flashmob kat bukit bintang by budak-budak malay - background song Again again by 2PM, terfikir gak sape coreographer budak-budak ni... lama dah yang ni]


[Flashmob Born This Way by Lady Gaga at France]


[Ni yang latest, yang sedang hangat diperkatakan... hoheh, paling best part makcik-makcik nyanyi lagu Rindu minit 3.11 ]

Khamis, 19 Januari 2012

sambal pedas pedal ayam berkentang berkunyit...berapa banyak ber daaaa

source resepi ni tak ada
pasal aku pakai hentam saja lah labu
konon nak makan pedal masak goreng kunyit
dah siap gaul-gaul kunyit
kebetulan pulak hari ni aku buat chili paste
ada sisa-sisa chili paste kat blender tu aku bantai masuk salam masakan pedal masak goreng kunyit aku nih
hasil dia... pehhhh... walllaaaa.. baru rasa seketul
pasal ni bukan untuk makan malam
untuk bekal pergi kerja esok
mak tak rajin nak bangun pagi-pagi nak hadap dapur nyah... ^^

[gambar dari dalam kuali aku snap...malas nak bubuh dalam pinggan bagai... pakai kamera henpon je.. malas nak pakai digicam]

bahan-bahan dia
pedal 1 paket - aku beli kat mydin dia dah packet siap-siap (aku masak untuk 3 hari terus, rajin kan?)
cuci bersih dan potong kecil-kecil
potong besar-besar nanti susah pulak nak makan kat office.. nampak kurang sopan gitew ^^
dah basuh bersih, gaulkan dengan serbuk kunyit.. ada kunyit hidup lagi power then ketepikan

kentang sebiji di belah 2 dan dikerat-kerat tak terlalu nipis dan tak terlalu tebal..sedang-sedang aja
air asam jawa
air belacan (air + belacan)
* bawang putih 2 ulas dicincang
* bawang besar 1 biji di hiris halus (aku panggil mayang)
* halia 1/2 inch di potong nipis-nipis (ape je masakan aku suke letak halia...dalam kek tak letak la..agak-agak la korang)
* chili paste 1-2 sudu besar, ikut tahap pedas korang..

cara-cara
masukkan minyak - aku pakai olive oil..konon nak lebih sehat kekdahnye ^^
tumis bahan-bahan bertanda * agak-agak sampai naik bau
kemudian masukkan kentang, goreng sekejap agak-agak dah bersebati dengan bawang
masukkan pedal.. gaul sebati
masukkan air asam jawa, air belacan dan bahan perasa secukupnya
tutup kuali / periuk.. renih sampai kuah nampak pekat / kentang dah empuk...
dah siap dan boleh dimakan begitu sahaja , dengan roti, lempeng, peknga, pancake, nasi putih , nasi beras perang.. hahaha... aku merapu je lebih ni.. stress nak mengarang thesis aku p mengarang entry resepi.. woha!

Selasa, 3 Januari 2012

nur amalina che bakri pelajar yang dapat SPM 17A

ok
sana-sini
rata-riti
duk cerita pasal amalina nih
mula-mula aku ingat amalina rindu ah ah tu
rupa-rupanya amalina si bijak pandai yang dapat straight A berberlas-belas bijik masa SPM dulu
ramai duk cakap dia culture shocked
aku tengok ok je
tak ada shocked mana pun

ya, dulu mungkin dia pakai tudung
tapi kan masa tu dia baru lepas sekolah
ramai je free-hair kal luar sekolah
apa kau orang ingat kalau kat sekolah bertudung litup, diluar sekolah pun bertudung kah?

kau orang yang duk bising-bising tu..
pergi angkat kain kat jemuran pakai tudung tak??
dengan ipar-ipar, dengan sepupu sepapat, dengan jiran-jiran kau orang ada jaga aurat kah??
jangan-jangan nak keluar jalan-jalan baru nak sarung tudung / tutup aurat

awat la korang nak bising-bising
biar la dia
janji dia still belajar betul-betul
tak sia-siakan duit tajaan bank negara malaysia
yang kau orang nak bising-bising hina dina kat dia tu pasal apa?
korang tahu tak? sekarang ni mungkin bahu kanan si amalina che bakri tuh dah berat
kes korang duk ngumpat-ngumpat
caci-caci kat dia
korang dapat apa?
buat berat bahu kiri je..
jangan la terlalu nak tunjuk yang kau orang ni meleis sangat

ye, aku memang bertudung
dan aku ada macam-macam jenis kawan
yang free-hair tetapi tak lagi mengunjungi club malam ada
yang free-hair tapi tak suka cakap hal orang pun ada - gila sexy kawan ni.. tapi baik ati wooo
yang bertudung segi bidang 45" ada
yang bertudung bidang 55", bidang 60" pun ada
yang bertudung bidang 60" tapi pernah fitnah aku macam-macam dan suka mengumpat serta busuk hati diiringi hasad dengki yang super tinggi pun ada - aku still kawan dengan dia sebab aku pemaaf orangnya *heh*
yang bertudung labuh pakai purdah pun ada
pendek kata semua pun aku berkawan...sebab aku tak judge orang by appearance
mungkin kawan tu free-hair sekarang, manatahu masa-masa depan Allah bagi hidayah kat dia dan dia lebih ustaz/ustazah dari kau orang yang perasan ustaz/ustazah...

perangai orang, syurga neraka, dosa pahala bukan terletak pada luaran sahaja
yang penting hati
hati kau orang putih ka, kelabu ka, hitam legam ka?

Allah je layak nak judge hamba-hamba Nya
kau orang tak ada hak
if nampak benda-benda tak elok
diam-diam sudah lah.. kalau tak puas hati sangat, email je kat dia senyap-senyap
siapa-siapa pun tak aib...
aku paling benci orang yang konon nak menegur tapi dalam masa yang sama dah aib kan orang yang nak ditegur...
kau orang tahu tak dosa mengaibkan orang tu macam mana?
kalau dia tak maafkan kau orang... kau orang tak takut ke?
ingat senang ke nak cari nur amalina che bakri kat padang mahsyar nanti?
sebelum nak kutuk dan mengata tu...fikir dulu
cermin diri dulu

note: tak baik cakap orang hodoh, kau tahu tak siapa cipta orang yang kau orang cakap hodoh tu?

entry ni memang winrar >> klik kalau mau baca

Ahad, 1 Januari 2012

Selamat tahun baru 2012

malam tadi 31 12 2011 saya countdown kat dataran merdeka shah alam
seronok
1st time join benda-benda macam ni
before ni malam tahun baru duk rumah atau asrama je
sebab malam tahun baru ni biasanya banyak mat rempit
jalan pun sesak

malam tadi ada shahir, imam muda, dak mie barongan, syam kamikaze, zizan raja lawak, dan juga ustaz azhar idrus
gabungan mantap zizan & ustaz azhar idrus memang best
rasa macam duduk kat negeri terengganu lak malam tadi
heheh
gambar?
dalam henpon kawan saya.. if dia upload boleh lah share kat sini

sempena tahun baru ni
meh nak jamu pulut durian style kelantan


ada pulut + santan mentah diperah dengan air suam dan di perasakan dengan garam sikit + durian + nisan (gula merah) racik

Sabtu, 31 Disember 2011

Caramel Pudding Cake also known as Kek Puding Karamel

kek ni saya buat masa cuti xmas yang lalu
lagipun adik bongsu nan seorang (ada ke adik bongsu 2 orang??)
adik bongsu saya yang bertapa kat asrama kes nak final exam pesan suruh bawa makanan sedap-sedap on xmas day... chopp, kami tak sambut xmas tu. cuma time xmas tu saya cuti..
saya dengan adik ipar saya fikir lah nak masak apa ye... sebab teringin nak buat desert selain dari bawak nasik dan lauk pauk.. then saya terfikir caramel cake & adik ipar cakap dia pernah makan dan sedap. saya pun memang dah google the recipe actually. tapi terpaksa google lagi sekali sebab confuse tang pudding dia.. perlu kukus dulu kah? tak kan main tuang je cake barter tu kan?
so, this is the combination recipe. source dah tak tahu siapa punya. main salin je.. maklum lah kat kampung.. line slow macam siput gondang daaa...

pandangan atas.. memang nampak tak lawa, 1st time buat dan acuan dia saya guna periuk
rumah mak saya manalah ada acuan kek bagai ^^

nampak tak the pudding... seriously the taste of cake soooo moist and nyummmeehhh
the pudding part memang superb... sebab caramel pudding ni one of my fav food... huehuehue


Bahan-bahan
(A) - Bahagian Karamel
2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus a.k.a karamel)
guna loyang bersaiz 7" x 7"
*tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula cair dan warna bertukar menjadi perang atau keemasan. tutup api dan biarkan sejuk

(B) - Bahagian Pudding
1/2 tin susu cair
40gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur

* kalau nak lebih tebal, gandakan bahan

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
60gm gula kastor
3 biji  kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu susu pekat manis
45ml minyak masak atau minyak sayuran

(D) - Cara Buat Meringue
6 biji putih telur
50gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar



Cara membuatnya:
1. Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan. tak perlu guna mixer. cuma kacau macam nak buat air. slow and steady gitu. jangan sampai berbuih. nanti pudding dia berbuih-buih. nanti jadi tak cantik sebab ini bukan puding buih ^^
2. masukkan (B) tadi ke dalam loyang gula hangus/karamel yang dah mengeras tadi. sewaktu menuang anda akan bunyi karamel keras tu. bunyi macam mana tak reti nak explain. anda dengar lah sendiri
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bahan (D) smpai jadi kembangdan bila kita angkat letak atas kepala pun dia tak jatuh. ada petua tau, make sure telur putih tu tak bercampur dengan bahan-bahan lain seperti kuning telur atau air. bekas yang nak guna untuk mix the meringue ni mesti bersih dan kering. insyaAllah meringue akan cepat jadi dan tak jatuh walaupun bekas diterbalikkan
5. campurkan adunan (C) + (D) kemudian gaul dengan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan, kalau nak warna warni lah
7. masukkan barter ke dalam loyang perlahan-lahan.. ingat bahan puding tadi tak perlu dikukus terlebih dahulu. just tuang cake barter perlahan-lahan kedalam adunan puding
8. Bakar cara double boiling/steam bath - selama 1jam suhu 160-180C mengikut kondisi oven anda
9. Bila masak angkat dan rest the cake sampai sejuk supaya mudah nak dikeluarkan dari acuan. masa nak keluarkan tu memang nampak macam berair sikit because of the pudding
10.Masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak

kek ni sangat gebu dan moist.. dia punya texture tu ala-ala texture new york cheese cake. saya cakap texture ye, bukan rasa.. nanti ada lak yang tersalah faham. kek ni memang tak rugi kalau cuba. sebab rasa dia memang superb!!