Pages

Jumaat, 10 Jun 2011

Cinnamon TeaCake

terliur tak dengan lelehan custard tu? ^_^


hari tu saya dah buat corn custard teacake
rasa dia memang sedap
masih terasa-rasa kegebuan kek tu masuk dalam mulut.. melting je dalam mulut..
tak perlu nak kunyah-kunyah.. hehe


hari ni saya cuba resepi lain pula
Cinnamon TeaCake
bahan-bahan dia pun mudah dan simple je nak buat
sumber resepi asal saya ambil kat sini dan sini
tapi kalau dah nama saya kayNisa..
harus lah saya modify resepi tu kan?
jom kite tengok hasil ubah suai saya kali ni


bahan kek
60g butter
1/4 cawan gula castor

1 sudu teh vanilla extract
1 biji telor

1 cawan tepung naik sendiri

1/2 cawan susu
1/2 sudu teh cinnamon powder


bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
2/3 cawan susu
15g butter
1 sudu teh vanilla
1/4 sudu teh cinnamon powder


sediakan kastard
ayak tepung kastard bersama serbuk kayu manis
campurkan dengan bahan-bahan lain
kacau supaya tepung tidak berketul
kemudian double boiled sampai kastard menjadi likat dan pekat


menyediakan kek
panaskan oven pada suhu 170°C
gris dan alaskan loyang dengan kertas minyak(baking paper)
ayak tepung bersama serbuk kayu manis dan ketepikan
pukul butter bersama gula, extrak vanilla sampai kelihatan creamy
kemudian masukkan telur, pukul hingga kembang/gebu
masukkan tepung berselang seli dengan susu ~ tepung>susu>tepung>susu
mix well
masukkan separuh batter dan buat lubang di tengah
masukkan kastard ke dalam  lubang yang telah dibuat
cover dengan lebihan barter
bakar hingga masak ~ boleh refer resepi asal kena bakar berapa lama
(tak sure berapa lama, microwave saya hanya perlu 8 minit untuk bakar hingga masak)




kalau korang ikut resepi ni betul-betul, rasa dia just nice dah. saya modify sebab resepi asal terlalu manis. boleh say hi kat diabetes gitu. heheh 

bila sedih atau stress buat apa?

selain ambil wudhuk dan solat
ataupun baca quran
ataupun beristighfar
ini adalah salah satu cara saya untuk legakan stress atau kesedihan






makan ice-cream!
yep!! saya akan makan ice-cream!
balik kerja harus singgah giant
cari ice-cream ni
kalau awal bulan (gaji baru masyukkkk)
saya ke tesco!
kenapa tesco??
sebab kat tesco puchong ada baskin robin!
hahah
makan ice-cream melegakan hati sedih
sambil membayangkan saat-saat indah makan ice-cream di tepi tasik ayer keroh sambil mendengar laungan gajah (tasik tu bersebelahan zoo melaka)


NESTLΓ‰ LA CREMERIA  perisa Almond Pecan Praline meang fav saya
kalau tak ada perisa ni, baru saya ambil perisa Vanilla Cashew Delight
sedap dan nyaman gitu..
kasik 1 sudu untuk miho (errr, bahaya tak?)

tempting bukan?

puding caramel microwave

semalam sembang-sembang dengan member
cakap pasal beberapa makanan yang teringin sangat nak makan
pastu tiba-tiba tersebut pasal puding caramel

saya selalu buat kalau balik kampung
sebab mak punya fav
suka lebar dia kalau saya buat makanan kegemaran dia
kawan pun mintak la resepi
malangnya otak saya tak simpan pulak resepi tu
ingat-ingat lupa je

try la sms adik, sebab dia ada simpan resepi tu
dia lak kat rumah abang long
sms kak ngah pun tak dapat gak
kak ngah tengah drive

haishhh...
try la google gambar puding caramel
ada la beberapa gambar lawa
saya klik kat gambar yang lawa tu, kot-kot ada resepi kan kat web dia
akhirnya dapat lah jugak resepi mudah dan simple
tapi dalam bahasa indonesia lah
sourcenya kat sini

tapi macam biasa lah, saya ada ubah suai sedikit resepi asal
(tak boleh ke kalau ikut betul-betul resepi tu hah??)

bahan untuk caramel
50 gm gula
air secukupnya

bahan untuk puding
3 biji telur
50gm gula
1 sudu teh susu pekat manis
250ml susu cair
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu tepung kastard

cara untuk karamel
ratakan gula dalam loyang
basahkan dengan sedikit air ~ cara dia titiskan air kat keseluruhan gula
panaskan sampa nampak warna keemasan / ligth brown
angkat loyang dan ketepikan

cara untuk puding
blend semua bahan dalam blender
tuang kedalam loyang yang mengandungi caramel

masak puding
option 1 - kukus hingga masak
option 2 - water-bath dalam microwave pada suhu high 100% selama 10minit / hingga masak

bila dah masak, sejukkan
terbalikkan ke atas pinggan untuk hidangan
sedap dimakan selepas didinginkan dalam kulkas (peti es)


Khamis, 9 Jun 2011

anak dara mengintai teruna

tajuk kemain lagi eh
kucing saya si gumiho dah makin besar
dah anak dara sunti orang kata
kalau umur-umur manusia
umur dia dah macam budak 11-12 tahun
tapi belum menunjukkan tanda-tanda nak mengawan  (◕‿-)
cuma dia kerap mengintai kat tingkap sekarang ni
kadang-kadang lama jugak dia bertenggek kat tepi tingkap
tapi ada juga time dia dengar burung hinggap dan berkicau
pantas je nak mengejar walaupun burung tu kat luar tingkap!
dasar kucing! heh ◠‿◠ 

tengoklah, ralit je dia tengok kat luar.
kita snap gambar pun dia tak sedar dah

nak tahu dia pijak atas apa untuk mengendap kat tingkap ni?

nahh.. dah nampak bukan?
si spongebob!
cantekk je dia pijak tang mata

spongebob: miho, sakit lah mata saya
miho: ala, sekejap je lagi. pakwe hensem lalu ni..♥‿♥

Puding Roti Microwave

serious sedap
paling sedap sos kartard tu
sumber resepi saya ambil dari sini
tapi saya dah ubah suai ikut kesediaan bahan-bahan


bahan-bahan puding
A: 
250ml susu ~ saya guna susu anlene yang dibancuh dengan 250ml air suam
4 keping roti ~ saya guna roti wholemeal

B: 
2 sudu besar gula
2 sudu besar butter 
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla 
1 sudu besar tepung jagung 
1 sudu teh serbuk kayu manis ~ resepi asal tak letak

C: 
2 sudu besar kismis / kurma ~ saya campur both, boleh juga guna buah campuran

bahan untuk sos kastard
1 tin susu cair 
2 1/2 sudu besar tepung kastard 
2 sudu besar gula 

cara-cara 
1. carik-carikkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam 
2. kacau sebati roti bersama bahan B
3. masukkan kismis/kurma dan tuangkan kedalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter
4. bakar pada suhu moderate-high 60% selama 8 minit atau hingga masak

sediakan sos
1. campur semua bahan dan gaul rata agar tidak berketul
2. double boiled hingga sos kelihatan pekat dan likat
3. tuangkan sos di atas puding semasa nak makan ;p

note: sedap juga kalau makan dengan ice-cream