Pages

Rabu, 18 Mei 2011

Menu untuk yang berdiet: Ayam bakar berpoligami masam manis pedas

wahhh... nama menu tak leh blah
mesti tak ada siapa nak try sebab ada perkataan poligami kat situ
tapi mungkin kaum adam berminat nak cuba kot
nak tahu kenapa saya bubuh nama dia sikit punya kontroversi?
sila lihat dia punya resepi, pasti dapat jawapan
tapi kalau yang jenis bijak-bijak tu, awal-awal mesti dah tau kenapa kan?


lagi satu hal nya, kenapa layak jadi menu untuk yang berdiet? 
sebab saya guna spice dan asam-asam, dan ianya dibakar
jadi sesuailah masuk kategori menu untuk yang berdiet bukan?


jom tengok resepi, serious ni resepi ikut suka nak bubuh apa saja yang ada sambil berperang dengan gumiho yang dah gian memanjat sana sini (menyesal ajar dia memanjat (-'_'-))


bahan-bahan:
  1. ayam sekilo bukan seekor ye, diulang sekilo
  2. 2 sudu cili kering blend (saya blend siap-siap, buh dalam balang simpan dalam peti es)
  3. 3 ulas bawang putih cincang lumat, ada lesung lagi bagus. tumbuk je bagi lumat
  4. 2 ulas bawang merah dimayang halus
  5. 1 sudu teh serbuk jintan manis
  6. 1 sudu teh sebuk jintan putih
  7. 1 sudu teh sebuk ketumbar
  8. 1 sudu serbuk kunyit
  9. 1 sudu jus lemon ~ saya tak perah dari buah lemon, saya guna yang dalam botol punya. kat bawah show gambar
  10. 1 sudu asam jawa diramas dengan air yang sedikit sebab nak yang pekat. kalau cair nanti ayam bakar jadi ayam berkuah pula
  11. 2 sudu sos tiram
  12. 2 sudu kicap ~ saya guna kicap lemak manis cap jalen (my fav)
  13. 2 sudu madu ~ now musti dah faham kenapa berpoligami bukan? sebab dia bermadu (◕‿-)
  14. garam secukup rasa
  15. sedikit butter utk gris loyang pembakar ~ calit sikit-sikit je sebab ayam dah ada lemak.
  16. ½ biji limau nipis
cara-cara:
  1. campur semua bahan dari nombor 1-14, gaul bagi rata dan sebati
  2. perap 30 minit, nak bagi terasa betul-betul sampai kedalam tulang ayam tiru macam saya ~ perap 1 malam!
  3. panaskan microwave 1 minit~ saya tak ada oven, siapa-siapa nak bakar dengan oven mesti bijak mensetting sendiri suhu oven anda. maaf ya puan-puan dan tuan-tuan
  4. gris loyang dengan butter, sikit je tau. kalau banyak-banyak nanti terus tak layak jadi menu diet!
  5. perah limau nipis ke atas ayam yang dah ready dalam loyang pembakar
  6. masuk dalam microwave, pilih setting untuk bakar ayam
  7. kemudian bakar sampai masak ye

sila abaikan roti canai hangit gara-gara leka cuci pinggan (ni hidangan versi dinner malam ni)

amacam? nampak sedap tak? dont judge by it rupa ok. rasa dulu baru taw...

lemon juice dalam botol yang saya beli kat giant, harga rm5++




rasa ayam bakar berpoligami masam manis pedas ni memang sedap, tak berniat nak masuk bakul pun. tapi memang sedap sebab rasa dia yang macam-macam tu. ada masam, manis, pedas..masin-masin tu tak sure ada ke tidak. tapi berpoluh-poluh juga lah ketiak saya disaat berpiknik ditepi tasik tuh, pedas!! lagi pun waktu lunch ko. bukan dinner atau breakfast.. gara-gara nak bagi inche tunang makan punya pasal. ◠‿◠ hikhik..paksa rela dia datang, bila cakap ayam bakar terus sepantas kilat dia datang...heh, lebih sayang ayam bakar berbanding saya, nak merajuk lah 5 jam. 

boleh makan dengan nasi, roti bakar, roti canai, capati, spageti, ratah begitu sahaja pun sedap. kalau nak tiru macam saya, saya makan dengan nasi serai. lawan dengan kuah dalca... fuhhhh, menambah-nambah inche tunang makan. ngahahaha. kami berpiknik ditepi tasik sebelah masjid terapung kat puchong.. port baekkk punya....!

p/s: miho pun terloncat-loncat riang dapat makan ayam bakar+nasi serai+kuah dalca, biasanya makan biskut warna-warni dia tu aje. hope perut dia ok.

busy + sibuk = no entry



sibuknye
busynye
banyak nye assignment
1 subjek sampai 6  assignment

lagi 1 subjek, walaupun 1 assignment je
tapi skala dia macam 6 assignment gak

huwaaaaaaaa......

Rabu, 11 Mei 2011

export entry lama dari blog lama... huhu..

tak ada idea nak tulis pape
banyak sebenarnya nak tulis
tapi adapter lappy makhluk tuhan rajin mengemas dah rosak

sebagai seorang kakak yang baik
saya kasi adapter saya pada dia

sekarang saya kegabraan disebabkan ketiadaan adaptor untuk pasang lappy sendiri
assignment banyak bertimbun ni...huwaaaa T___T
pinjam laptop kampeni lah nampak gaya
nasib baik memang awal-awal lagi dah diberi izin untuk dibawa pulang
cuma saya je malas nak bawa pulang laptop office
berat macam batu laptop office nih

Jumaat, 6 Mei 2011

ujian dari Allah

Ketika Allah rindu pada hambanya, Ia akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yg isinya adalah ujian. Dalam hadits kudsi Allah berfirman. "Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya karna Aku ingin mendengar rintihannya." (HR Thabrani dari Abu Umamah)




bila baca hadis ni, saya rasa tenang dan lapang..
dulu
saya terima pelbagai ujian dan dugaan
sampai satu tahap
dimana iman terlalu lemah
aqidah saya nyaris terbabas
syukur Allah masih sayang saya
Nisa pun sayang Allah
I Love Allah!


sewaktu ditimpa ujian dan musibah berganda tu
saya rasa down sangat-sangat
rasa macam terlalu dibenci Allah
terasa macam Allah murka sangat
terfikir-fikir apa dosa saya
apa salah saya
menangis-nangis
meraung-raung 
dengan soalan kenapa saya?
kenapa Nisa yang diuji?
masa tu memang dah tak tahan dah
dah rasa tak cukup kuat sangat
lemah
nak layu
nak terkulai
syaitan mula tersenyum


waktu tu, tiba-tiba saya seolah-olah mendengar bisikan
bisikan naluri mungkin
bisikan hati
mengatakan Allah sayang saya
sebab tu Allah bagi banyak ujian dan dugaan yang bertimpa-timpa


serius! sangat bertimpa-timpa
rasa aib pun ada
sebab sampai menimbulkan rasa rendah diri
dan dipandang enteng oleh segelintir manusia yang kononnya teman
malah pernah ada cakap kat saya
kenapa eh kau selalu di uji dengan pelbagai ujian?? 
aku tak pernah kena pun
(air muka dia tergambar seolah-olah saya ni banyak dosa sangat-sangat)


remuk hati saya
sebab dia kawan saya
saya baca buku la tahzan
sedikit sebanyak dapat melegakan hati yang terluka ni


saya tahu Allah kirim Malaikat Jibril untuk uji saya
ya
saya merintih
menangis sorang-sorang
saya bercakap dan berbual dengan Allah


betul lah hadis tu cakap
Allah bagi hamba Dia dengan ujian
kerana dengan ujian
hamba-Nya datang pada-Nya
mengadu dan merintih
kerana Allah rindu nak dengar suara hamba-Nya 
memanggil dan menyeru nama-Nya


syukran Ya Allah
Nisa redha dengan segalanya
moga ada sinar dihujungnya
insyaAllah

Selasa, 3 Mei 2011

Corn-Custard Teacake ~ sedap!!

saya ni kalau dah tak ada kerja kat office, memang akan buang masa dengan membaca blog..
lompat sana lompat sini
terjenguk blog dapurcomel nampak la 1 kek cantik dan menyelerakan serta mudah lak cara-cara nak buat tu
telur pun guna sebiji je ~ i loiiikkkeee u know (◕‿-)


saya dah try buat kek ni masa cuti buruh, memang sedap.. rasa dia macam rangup-rangup sket sebab letak tepung custard.. tapi bukan lah rangup macam makan biskut ye.. nak tahu macam mana rasa kena lah cuba buat.. ye tak? jangan tak tahu, my gumiho pun suka makan kek ni, tak caya? boleh tengok entry ni


tak nak sembang panjang jom kita tengok resepi..


kalau nak tengok resepi asal boleh refer pada geng-geng otai masak kat sini, sini, sini, dan sini (boleh tengok cara-cara)


Amaran: saya dah modified resepi ni ikut ketersediaan bahan-bahan saya (◕‿-)


bahan kek
125g butter
1/3 cawan gula castor ~ boleh kurang kan sebab manis sangat dah ni
1 biji telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard


bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu ~ saya guna creamer Nestlé® Coffee-mate® sebab tak ada susu, caranya saya bancuh creamer dengan 2/3 cawan air, creative kan? (◕‿-)
15g butter
2 sudu teh vanilla
4 sudu cream style sweet corn ~ resepi asal tak letak, pandai-pandai je derhaka resepi orang...ngeee


penyediaan kastard:
  1. larutkan tepung kastard , sweet corn, dan gula kedalam susu
  2. masukkan butter dan vanilla
  3. panaskan hingga mendidih dan pekat ~ saya guna kaedah double boil 
  4. sejukkan
penyediaan kek:
  1. panaskan oven
  2. pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur, gaul rata kemudian masukkan tepung dan gaul rata
  3. alaskan acuan kek dengan kertas minyak supaya kek tak melekat nanti ~ saya cadang sila guna acuan bersaiz 6 inci, sebab acuan saya bersaiz 8 inci, kek jadi nipis. so, agak kurang cantik disitu...tapi rasa still sodapppp
  4. letakkan sebahagian adunan kek, buat lubang sikit kat tengah dan ratakan
  5. kemudian tuangkan kastard dan kemudian tuang baki adunan kek tadi, ratakan dan bakar selama 30 minit pada suhu 175 darjah celcius
  6. keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing untuk hiasan ~ saya tak letak










p/s: kek kelihatan pecah-pecah sebab baru kuar oven dah kasi keluar dari acuan, hasil dari keterujaan melampau membatasi kesabaran... heheheh