Pages
Khamis, 21 April 2011
Rabu, 20 April 2011
ice cream goreng
dah lama tak pergi pantai batu buruk
kat mana?
terengganu lah
dulu masa kecil-kecil (ye, sekarang saya sudah besarrr)
selalu mandi laut kat pantai batu buruk
seronok
yang rupa cekodok tu buka cekodok
dalam nya ada ice-cream yang sedap
tak macam ice-cream goreng kat sini yang macam bantuk karipap tu
versi foodcourt pantai batu buruk lagi best
siap bagi 1 scoop ice-cream
1 slice orange
best!!
LAT Kampung Boy The Musical
1. ok, tayangan LAT Kampung Boy The Musical (LATKBTM) dah lama berlalu, last tayangan pada 5 april 2011 tapi hari ni baru nak cerita.. basi pun basi lah. apa boleh buat, baru dapat gambar.. macam tak syok buat entry bagus tanpa gambar bukan?
2. tayangan LAT di Istana Budaya telah lama digembar-gemburkan, sejak tahun 2010. akhirnya menemui penonton pada 16 March 2011 – 5 April 2011
3. pada mulanya saya tak nak tengok pun LATKBTM, tapi setelah mendengar interview di stesen radio paling hot tak lain tak bukan HotFM.. saya terus teruja dan beritahu kawan supaya tempah tiket untuk saya 1
4. nak tahu kenapa saya tiba-tiba gedik nak pergi? sewaktu interview di radio, atilia nyanyi lagu time dia marah Lat. sangat catchy dan comel...mereka tak nak buat OST album ke?
5. pada mulanya kawan-kawan merancang nak tengok bulan march, tapi saya ni bergaji kecil. tak seperti mereka yang bergaji besar. mampu tengok teater 2-3 kali sebulan ~ sila rujuk disini
6. saya dengan sesuka hati mengguna kuasa yang ada, minta mereka tukar terikh ke 3 April
7. disebabkan tarikh 3 April pilihan saya, maka kami semua bertuah sama-sama menonton LATKBTM bersama DYMM Sultan Selangor. rasa hebat disitu! kamu pernah tengok wayang atau teater bersama-sama sultan? rare bukan??
8. menambah lagi ke-best-an menonton LATKBTM, the real Mrs. Hu yang rambut tinggi tu ada datang menonton sama. tapi rambut dia pendek dah.. tak tinggi macam dalam komik LAT.. heheh
9. Datuk Lat dan isteri juga menonton sama pada hari tersebut
10. hans isac handsome ok. dalam tv tak pun.
11. saya baru tahu awie tak tinggi mana... kenapa? sebab bila dia berdiri dekat-dekat dengan atilia, mereka hampir sama tinggi. tak tahu lah kalau mata saya rabun
12. Yasmin Yusoff jadi emcee sebelum persembahan dimulakan
13. kalau mata ni tak salah, afdlin shawki jadi cameo dalam teater ni.. sebagai jurugambar
12. Yasmin Yusoff jadi emcee sebelum persembahan dimulakan
13. kalau mata ni tak salah, afdlin shawki jadi cameo dalam teater ni.. sebagai jurugambar
14. ni je kot.... jom tengok gambar. jangan terkejut kalau masa loading page ni anda rasa macam agak terkejung-kejung sikit. banyak gambar daaa... hikhik
poster
komik lat ~ bazar bulat, ipoh, perak
agak lampi ketika membaca kartun ni. lama-lama baru faham dan kemudian gelak sorang-sorang
boleh dikatakan fullhouse compare to previous theater
Puspa Narayan (Guru Muzik) ~ Douglas Lim (Franky, kawan baik Lat) ~ Sandra (Mrs Hu)
Jalil Hamid ~ bapa Lat
nampak tak kanak-kanak antara douglas lim & jalil hamid? dia memegang watak Lat kanak-kanak
Omar Abdullah ~ Pak Samad
Atilia ~ kekasih & isteri Lat
Awie ~ Lat
The real Lat & Mrs Hu
Harith Iskander ~ Awie ~ Hans Isac
Mrs 'Hu' & Mrs Hu
Selasa, 19 April 2011
patung...flush toy..yang kiut miut
selalu sangat saya dapat benda-benda macam ni
tetapi tahukah anda saya tidak boleh memiliki item-item sebegini
nampak dek ayah
harus dia bako
tak ada maknanya dia nak cakap
kite bako, kite bako before dia nak membako
tahu-tahu dah jadi abu T___T
tetapi tahukah anda saya tidak boleh memiliki item-item sebegini
nampak dek ayah
harus dia bako
tak ada maknanya dia nak cakap
kite bako, kite bako before dia nak membako
tahu-tahu dah jadi abu T___T
Isnin, 18 April 2011
Mee Kuah Tomato
beberapa minggu yang lalu, saya teringin sangat nak makan mi rebus
tapi bukan macam mi rebus area pantai barat atau belah utara
saya kepingin nak makan mi rebus pantai timur style
tahu je camne nak buat~sonang ya amat, umur upsr dah tahu buat...(。◕‿◕。)
tapi tetap gatal-gatal buka blog pakcik mat gebu
belek punya belek terjumpa resepi mee kuah tomato
tengok gambar je dah fuuuuuu.... meleleh (perut tengah lapar, macam tu le)
jadi hari sabtu selepas kelas kat bangi, saya berkejaran pulang dan singgah pasar malam batu 14 puchong
beli bahan-bahan sebab dah pesan kat makhluk tuhan yang rajin mengemas sms bahan-bahan yang perlu beli
sebab certain bahan dah ada kat rumah
ok, malas nak sembang panjang lebar.. mari kita lihat resepi
amaran: resepi ini telah ditukar dan dibolak balik sesuka hati oleh saya, nak masak kena kreatif.. tak kan semuanya nak tiru sebijik-sejibik kan? ikut bahan yang available lah kan?? hatta pakcik mat gebu pun suka derhaka resepi kawan-kawan blog masak dia.. heheheh
bahan-bahan
mee kuning (saya guna mee lidi) - 1 paket
sawi bok choy / sawi jepun 3 pohon - banyak pun tak apa
*bawang putih 3 ulas di cincang halus
*3 biji cili padi di cincang halus
*2 biji tomato di dadu halus-halus
6biji tomato saiz sederhana di kisar hancur
air secukupnya
minyak untuk menumis
2 sudu lada hitam ditumbuk
serbuk lada putih secukupnya
1 kiub ayam tak kisah cap apa pun
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili (i guna sos mekdi 2 peket (◕‿-))
udang saiz sederhana sebanyak mana anda suka (buang kepala dan kulit tinggal ekor sahaja, jangan lupa buang urat tahi udang yang kat belakang dia tu)
2 ekor sotong saiz sederhana dipotong bulat-bulat (selepas disiang / dicuci bersih)
daun sup dihiris halus
sambal kicap jika suka
kalau rajin, buat lah begedil
cara-cara
1. jika guna mi kuning, sila cuci bersih dan celur seketika
2. jika guna mi lidi, sila celur hingga betul-betul kembang (nak guna angel hair atau spaghetty pun boleh)
3. ketepi kan mi yang dah selesai dicelur (sebenarnya, nak mencelur sewaktu menyediakan kuah pun boleh)
4. panaskan periuk kemudian letak minyak cukup-cukup untuk menumis, bagi yang sedang mengamalkan pemakanan yang sihat.. gunakan minyak yang super sedikit atau guna saja minyak-minyak sihat yang lain
5. tumis bahan bertanda *, iaitu bawang putih, kemudian cili padi, kemudian tomato yang didadu
6. kemudian boleh lah masukkan tomato yang dikisar, air secukupnya (jika nak kuah pekat, kurangkan air), dan kiub ayam, lada hitam, lada putih secukunya, sos tomato, sos cili, garam, dan bahan perasa yang lain jika mahu
7. bila kuah dan mendidih, celur udang hingga masak kemudian keluar kan
8. selesai mencelur udang, teruskan dengan mencelur sotong hingga masak kemudian asingkan
9. celur sawi bok choy / jepun hingga separa layu kemudian asingkan (kenapa separa? nanti saya cakap)
10. rasakan kuah, jika dah cukup rasa boleh lah tutup api
cara hidang
1. ambil mi secukup kehendak perut / tekak
2. letak sayur, udang, sotong yang dah asing tadi
3. siram dengan kuah secukupnya (i suka banjeroooo)
4. jika rajin buat begedil, tambah lah begedil
5. letak sambal kicap
6. tabur daun sup
7. perah asam limau nipis
8. boleh lah makan...rasanya amat sedap dikala perut menyanyikan lagu rock
pada siapa-siapa yang tak kenal bagaimana rupa mee lidi, sila refer 3 gambar yang berikut
p/s: kenapa kena celur sawi bok choy tu separa masak? sebab, selepas kita angkat dari air rebusan.. proses memasak masih berlangsung. sebab kalau celur sampai masak, nanti bila angkat, the sayur still bertukar menjadi overcook. kalau celur dalam air rebusan biasa, boleh hentikan proses memasak dengan menyiram sayur tersebut dengan air paip atau air sejuk
p/s/s: kenapa saya celur udang & sotong asing-asing? tak biar je dalam periuk kuah? sebab saya tak suka seafood yang overcook.. suka yang 80-90% masak.. hehehehe
tapi bukan macam mi rebus area pantai barat atau belah utara
saya kepingin nak makan mi rebus pantai timur style
tahu je camne nak buat~sonang ya amat, umur upsr dah tahu buat...(。◕‿◕。)
tapi tetap gatal-gatal buka blog pakcik mat gebu
belek punya belek terjumpa resepi mee kuah tomato
tengok gambar je dah fuuuuuu.... meleleh (perut tengah lapar, macam tu le)
jadi hari sabtu selepas kelas kat bangi, saya berkejaran pulang dan singgah pasar malam batu 14 puchong
beli bahan-bahan sebab dah pesan kat makhluk tuhan yang rajin mengemas sms bahan-bahan yang perlu beli
sebab certain bahan dah ada kat rumah
ok, malas nak sembang panjang lebar.. mari kita lihat resepi
amaran: resepi ini telah ditukar dan dibolak balik sesuka hati oleh saya, nak masak kena kreatif.. tak kan semuanya nak tiru sebijik-sejibik kan? ikut bahan yang available lah kan?? hatta pakcik mat gebu pun suka derhaka resepi kawan-kawan blog masak dia.. heheheh
bahan-bahan
mee kuning (saya guna mee lidi) - 1 paket
sawi bok choy / sawi jepun 3 pohon - banyak pun tak apa
*bawang putih 3 ulas di cincang halus
*3 biji cili padi di cincang halus
*2 biji tomato di dadu halus-halus
6biji tomato saiz sederhana di kisar hancur
air secukupnya
minyak untuk menumis
2 sudu lada hitam ditumbuk
serbuk lada putih secukupnya
1 kiub ayam tak kisah cap apa pun
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili (i guna sos mekdi 2 peket (◕‿-))
udang saiz sederhana sebanyak mana anda suka (buang kepala dan kulit tinggal ekor sahaja, jangan lupa buang urat tahi udang yang kat belakang dia tu)
2 ekor sotong saiz sederhana dipotong bulat-bulat (selepas disiang / dicuci bersih)
daun sup dihiris halus
sambal kicap jika suka
kalau rajin, buat lah begedil
cara-cara
1. jika guna mi kuning, sila cuci bersih dan celur seketika
2. jika guna mi lidi, sila celur hingga betul-betul kembang (nak guna angel hair atau spaghetty pun boleh)
3. ketepi kan mi yang dah selesai dicelur (sebenarnya, nak mencelur sewaktu menyediakan kuah pun boleh)
4. panaskan periuk kemudian letak minyak cukup-cukup untuk menumis, bagi yang sedang mengamalkan pemakanan yang sihat.. gunakan minyak yang super sedikit atau guna saja minyak-minyak sihat yang lain
5. tumis bahan bertanda *, iaitu bawang putih, kemudian cili padi, kemudian tomato yang didadu
6. kemudian boleh lah masukkan tomato yang dikisar, air secukupnya (jika nak kuah pekat, kurangkan air), dan kiub ayam, lada hitam, lada putih secukunya, sos tomato, sos cili, garam, dan bahan perasa yang lain jika mahu
7. bila kuah dan mendidih, celur udang hingga masak kemudian keluar kan
8. selesai mencelur udang, teruskan dengan mencelur sotong hingga masak kemudian asingkan
9. celur sawi bok choy / jepun hingga separa layu kemudian asingkan (kenapa separa? nanti saya cakap)
10. rasakan kuah, jika dah cukup rasa boleh lah tutup api
cara hidang
1. ambil mi secukup kehendak perut / tekak
2. letak sayur, udang, sotong yang dah asing tadi
3. siram dengan kuah secukupnya (i suka banjeroooo)
4. jika rajin buat begedil, tambah lah begedil
5. letak sambal kicap
6. tabur daun sup
7. perah asam limau nipis
8. boleh lah makan...rasanya amat sedap dikala perut menyanyikan lagu rock
pada siapa-siapa yang tak kenal bagaimana rupa mee lidi, sila refer 3 gambar yang berikut
boleh didapati dipasaraya berdekatan ~ saya beli kat pasaraya hero batu 14
juga dikenali dengan nama mee panjang
sangat sedap kalau goreng dengan rencah cili kering, bawang merah, bawang putih, ikan bilis yang ditumbuk bersama-sama... tapi serius saya tak pandai buat.. pandai makan je
pandangan atas...lihat lah, disitu ada 2 ketul begedil (saya rajin paksa makhluk tuhan yang rajin mengemas tolong buatkan~~~heeeeee)
kasi nampak udang & kepala sotong (my fav part of sotong is the kepala ◠‿◠)
amacam? tergoda tak?
banyak lagi udang yang duk nyorok bawah mee.. kasik nampak dua ekor ni je.. karang kalah lak mee banjir udang...(oppsss, belum masuk entry jalan-jalan ipoh part makan mee banjir udang.. nanti yea i update)
p/s: kenapa kena celur sawi bok choy tu separa masak? sebab, selepas kita angkat dari air rebusan.. proses memasak masih berlangsung. sebab kalau celur sampai masak, nanti bila angkat, the sayur still bertukar menjadi overcook. kalau celur dalam air rebusan biasa, boleh hentikan proses memasak dengan menyiram sayur tersebut dengan air paip atau air sejuk
p/s/s: kenapa saya celur udang & sotong asing-asing? tak biar je dalam periuk kuah? sebab saya tak suka seafood yang overcook.. suka yang 80-90% masak.. hehehehe
Langgan:
Catatan (Atom)