Pages

Isnin, 18 April 2011

Mee Kuah Tomato

beberapa minggu yang lalu, saya teringin sangat nak makan mi rebus
tapi bukan macam mi rebus area pantai barat atau belah utara
saya kepingin nak makan mi rebus pantai timur style
tahu je camne nak buat~sonang ya amat, umur upsr dah tahu buat...(◕‿◕)
tapi tetap gatal-gatal buka blog pakcik mat gebu
belek punya belek terjumpa resepi mee kuah tomato
tengok gambar je dah fuuuuuu.... meleleh (perut tengah lapar, macam tu le)

jadi hari sabtu selepas kelas kat bangi, saya berkejaran pulang dan singgah pasar malam batu 14 puchong
beli bahan-bahan sebab dah pesan kat makhluk tuhan yang rajin mengemas sms bahan-bahan yang perlu beli
sebab certain bahan dah ada kat rumah

ok, malas nak sembang panjang lebar.. mari kita lihat resepi
amaran: resepi ini telah ditukar dan dibolak balik sesuka hati oleh saya, nak masak kena kreatif.. tak kan semuanya nak tiru sebijik-sejibik kan? ikut bahan yang available lah kan?? hatta pakcik mat gebu pun suka derhaka resepi kawan-kawan blog masak dia.. heheheh

bahan-bahan
mee kuning (saya guna mee lidi) - 1 paket
sawi bok choy / sawi jepun 3 pohon - banyak pun tak apa
*bawang putih 3 ulas di cincang halus
*3 biji cili padi di cincang halus
*2 biji tomato di dadu halus-halus
6biji tomato saiz sederhana di kisar hancur
air secukupnya
minyak untuk menumis
2 sudu lada hitam ditumbuk
serbuk lada putih secukupnya
1 kiub ayam tak kisah cap apa pun
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili (i guna sos mekdi 2 peket (◕‿-))
udang saiz sederhana sebanyak mana anda suka (buang kepala dan kulit tinggal ekor sahaja, jangan lupa buang urat tahi udang yang kat belakang dia tu)
2 ekor sotong saiz sederhana dipotong bulat-bulat (selepas disiang / dicuci bersih)
daun sup dihiris halus
sambal kicap jika suka
kalau rajin, buat lah begedil

cara-cara
1. jika guna mi kuning, sila cuci bersih dan celur seketika
2. jika guna mi lidi, sila celur hingga betul-betul kembang (nak guna angel hair atau spaghetty pun boleh)
3. ketepi kan mi yang dah selesai dicelur (sebenarnya, nak mencelur sewaktu menyediakan kuah pun boleh)
4. panaskan periuk kemudian letak minyak cukup-cukup untuk menumis, bagi yang sedang mengamalkan pemakanan yang sihat.. gunakan minyak yang super sedikit atau guna saja minyak-minyak sihat yang lain
5. tumis bahan bertanda *, iaitu bawang putih, kemudian cili padi, kemudian tomato yang didadu
6. kemudian boleh lah masukkan tomato yang dikisar, air secukupnya (jika nak kuah pekat, kurangkan air), dan kiub ayam, lada hitam, lada putih secukunya, sos tomato, sos cili, garam, dan bahan perasa yang lain jika mahu
7. bila kuah dan mendidih, celur udang hingga masak kemudian keluar kan
8. selesai mencelur udang, teruskan dengan mencelur sotong hingga masak kemudian asingkan
9. celur sawi bok choy / jepun hingga separa layu kemudian asingkan (kenapa separa? nanti saya cakap)
10. rasakan kuah, jika dah cukup rasa boleh lah tutup api

cara hidang
1. ambil mi secukup kehendak perut / tekak
2. letak sayur, udang, sotong yang dah asing tadi
3. siram dengan kuah secukupnya (i suka banjeroooo)
4. jika rajin buat begedil, tambah lah begedil
5. letak sambal kicap
6. tabur daun sup
7. perah asam limau nipis
8. boleh lah makan...rasanya amat sedap dikala perut menyanyikan lagu rock

pada siapa-siapa yang tak kenal bagaimana rupa mee lidi, sila refer 3 gambar yang berikut

boleh didapati dipasaraya berdekatan ~ saya beli kat pasaraya hero batu 14

juga dikenali dengan nama mee panjang

sangat sedap kalau goreng dengan rencah cili kering, bawang merah, bawang putih, ikan bilis yang ditumbuk bersama-sama... tapi serius saya tak pandai buat.. pandai makan je


pandangan atas...lihat lah, disitu ada 2 ketul begedil (saya rajin paksa makhluk tuhan yang rajin mengemas tolong buatkan~~~heeeeee)

kasi nampak udang & kepala sotong (my fav part of sotong is the kepala ◠‿◠)

amacam? tergoda tak? 

banyak lagi udang yang duk nyorok bawah mee.. kasik nampak dua ekor ni je.. karang kalah lak mee banjir udang...(oppsss, belum masuk entry jalan-jalan ipoh part makan mee banjir udang.. nanti yea i update)

p/s: kenapa kena celur sawi bok choy  tu separa masak? sebab, selepas kita angkat dari air rebusan.. proses memasak masih berlangsung. sebab kalau celur sampai masak, nanti bila angkat, the sayur still bertukar menjadi overcook. kalau celur dalam air rebusan biasa, boleh hentikan proses memasak dengan menyiram sayur tersebut dengan air paip atau air sejuk
p/s/s: kenapa saya celur udang & sotong asing-asing? tak biar je dalam periuk kuah? sebab saya tak suka seafood yang overcook.. suka yang 80-90% masak.. hehehehe

Ahad, 17 April 2011

My Girlfriend is a Gumiho #4 ~ Miho Cuba Keluar Dari Beg

video ni dirakam oleh makhluk tuhan yang rajin mengemas


sila abaikan suara ajaib di minit 1:08.. 

Sabtu, 16 April 2011

My Girlfriend is a Gumiho #3 ~ Miho kena mandi

entry ditulis pada: 14/4/2011 21:28 pm
miho yang comel dah rupa landak kalau mandi... jom tengok gambar
tapi kena baca cerita dulu.. kenapa dan bila miho akan dimandikan...


lokasi: depan pintu bilik air

tadi kaki miho terkepit kat pintu... 
miho jerit kuat-kuat supaya kakak dengar

lokasi: dalam bilik

eh, nape miho bunyi gitu? 
dengan semerta menerpa ke pintu mencari miho
buka je pintu, miho meluru masuk bilik ketakutan / kesakitan
cuba menangkap miho
dia lari nyorok-nyorok
dapat tangkap cuba tanya-tanya dia kenapa (bajet miho boleh cakap lah...hikhik)
tanya housemate kenapa dia bunyi? (housemate sedang nak tutup pintu bilik mandi)

housemate: tak tahu...

kakak bermonolog: terkepit ni, fav lepak place depan pintu bilik air tu

kakak cakap kat miho:
miho ni bucuk lah
berguling dalam tahi ke?
miho geleng-geleng, 
sebab tahu dah apa tindakan kakak seterusnya kalau bau miho busuk

kakak: jom kakak mandi kan miho
miho: nyiaaaaaaaaaa..... nyiaaaaaaaaaaa...nyiaaaaa
kakak: ala, mandikan sikit je... sambil gosok-gosok badan miho dengan shampoo cap kurma (miho dah well behave, tak menggelupur dah...)


dah siap mandi, miho kena balut dengan towel... masa ni suhu badan miho dah jatuh mendadak.. sebab tu kucing takut air... hehehe

silau lah kakak... apa flash-flash ni..

jilat-jilat badan untuk keringkan dan gebukan bulu..

p/s: miho akan dimandikan kalau dia dah busuk atau tiba-tiba najis dia lekat-lekat kat ekor, kes najis lekat kat ekor kalau tersalah bagi makan... kakak minta maap le miho

p/s/s: petua nak bagi kucing tak terlalu menggelupur dan mencakar-cakar waktu mandi, pegang dia dengan lemah lembut tapi kuat, sambil tu berbual-bual dengan dia sambil memujuk-mujuk.. insyaAllah kucing akan berperangai baik sepanjang pemandian....


Jumaat, 15 April 2011

JJCM: Ikan Bakar Fend

saya berkenalan dengan ikan bakar fend sejak tahun 2008
waktu tu saya kerja di kelana jaya
paling melekat diingatan adalah lai chi kang manggo & lai chi kang biru (lupa nama betul)
selepas tak bekerja di kelana jaya
saya memang tak ke sana dah, kecuali jika ada urusan di tabung haji kelana jaya
ada satu kali dalam tahun 2009
saya ke sana mencari lai chi kang special ni
tengok-tengok dah tak ada
sebab mereka ni meniaga atas lori putih tu aja
hairan lah jugak
sebab, kalau ikut pengalaman
tiap kali nak beli pasti kena beratur panjang
pasrah juga waktu tu
telan liur je menahan keinginan, nasib tak pregnant
kalau tak, meleleh kot air liur anak... hehehe

semalam entah firasat mana tiba-tiba mendatang
saya google perkataan 'ais kisar jelly biru'
tengok-tengok keluar pasal ikan bakar fend ni
rupa-rupanya dah buka restoran
patut lah dah tak niaga di lori... hehehe
mereka meniaga kat kelana jaya juga
kat dataran glomac tu

bagi siapa-siapa yang minat ikan bakar
boleh try makan di sana
bagi saya lebih sedap dari ikan bakar umbai
dia punya sambal cicah tu memang melekat
tapi tak lah pedas sangat

tadi
pulang je interview kat pay-point(m) sdn bhd di bandar utama
saya singgah makan sana
kebetulan bawa makhluk tuhan rajin mengemas
berbaloi-baloi
saya ambil set ikan pari bakar RM6.50
set ikan tilapia bakar RM8.50
add-on sotong bakar...superb sebab ada telur kat dalam - RM8.00 (ikut saiz)
2 lai chi kang biru ~ lai chi kang RM3.5/container ~ container dia macam yang letak tau fu fah
2 lai chi kang mango - tapau
tak mahal pun
total semua RM 37 je
murah kan?
sana ada kerang masak pedas, saya tak try tadi.. perut 2 orang je tu.. tak muat kot
tu pun lai chi kang biru tak sempat nak habis kan
sebab perut dah full sangat-sangat

bagi saya lai chi kang dia special sebab tak macam lai chi kang biasa
dalam dia ada ais kisar, jelly, buah peach, durian belanda, laici, nenas, biji selasih, perahan limau kasturi
rasa dia memang masam-masam manis
sedap dimakan kala cuaca panas terik...
fuuuuuuu.... laju je masuk tekak...nyamannnnn

ok, tak nak sembang panjang jom tengok gambar

cik makhluk tuhan rajin mengemas
restoran nasi lemak cikgu betul-betul berhadapan restoran ikan bakar fend


nahhh... itu dia Fend IKAN BAKAR

lai chi kang biru ~ ais kisar, jelly, isi durian belanda, buah peach, nenas, laici, gula buah kabung, perahan jus limau kasturi

nampak tak dia punya jelly? tempting ok!

ikan pari + sotong + tilapia ~ sedap

nasi putih + kicap + kuah asam pedas + sambal cicah

tinggal tulang jeeeee

lai chi kang mango ~ yang ni versi tapau... lama mencari beb.. last makan tahun 2008!





ha? peta... ok kat bawah ni saya letak.. hope faham lah.. lukis pakai mspaint...hehehe



boleh klik untuk pembesaran yang lebih jelas

Isnin, 11 April 2011

nangis

aku ingat perempuan je nangis bengkak mata kalau broke-up dengan awek
lelaki pun sama! awesome!!