musim menyotong... abih pakat tukar profile pic ke gambar octo gara-gara nak menang patung cute octo. tapi tak menang pung.. belum bertuah. tak pa, next time cuba lagi.. petang ni i nak masak sotong sumbat lah as lauk berbuka... nyam nyam nyam
Pages
Khamis, 6 Januari 2011
Selasa, 4 Januari 2011
MINYAK NAIK TANGGA
harga minyak naik lagi
Ron97.. ohhh, mesti ada yang cakap: tak pe, aku isi Ron95..
sekian
Note: all picas from google search engine result
Isnin, 3 Januari 2011
Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak
wahhh, saya di tag oleh kak haiza
syarat-syarat dia
1) Buat 1 entry dan letak tajuk "Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak"
buat dohhh
2) Letak gambar atas tu kat awal2 entry korang.
nah seketul kat atas tu ha..
3) Nyatakan korang lelaki @ perempuan (senang nk kelaskan)
nama saya nisa, bermaksud wanita...ehemmm
4) Tag 3 orang kawan2 korang yg berminat
alooo, sapo eh..
Ahad, 2 Januari 2011
happy belated new year
heheh, semalam terlalu busy sampai terlupa nak wish happy new year.
mesti semua ada azam tahun baru kan?
azam saya tahun ni biasa-biasa je. maybe menyempurnakan azam tahun lepas yang masih belum disempurnakan
yang pasti, saya minta sangat tahun ni saya minta semua perkara baik-baik belaka
minta dijauhi kecelakaan
sihat sentiasa (den dah tuo T_T)
bahagia sentiasa disamping ahli keluarga dan rakan-rakan tersayang
mesti semua ada azam tahun baru kan?
azam saya tahun ni biasa-biasa je. maybe menyempurnakan azam tahun lepas yang masih belum disempurnakan
yang pasti, saya minta sangat tahun ni saya minta semua perkara baik-baik belaka
minta dijauhi kecelakaan
sihat sentiasa (den dah tuo T_T)
bahagia sentiasa disamping ahli keluarga dan rakan-rakan tersayang
Jumaat, 31 Disember 2010
Resepi Kek Lobak Merah Yang Mudah
Kek lobak lembab atau nama orang putih dia moist carrot cake ni sangat mudah nak buat. saya ambil resepi dari beberapa sumber. seperti biasa saya suka modified resepi orang. hehehe.. nak yang original resepi boleh ke Perut Kenyang, My Resepi, Sleepless in KL. kek ni hasilnya sedap, tapi bagi yang tak gemar makan sayur atau lobak mungkin akan menolak untuk makan kek ni (◠‿◠)
jom tengok resepi nya
1 cawan (100 g) pecan/walnut dibakar & dicincang kasar
2 ½ cawan (340 g) carrot mentah diparut halus
*2 cawan (280 g) tepung serbaguna - saya guna tepung kek blue key
*1 sudu teh baking soda - tak guna pun
*1 ½ sudu teh baking powder - tak guna pun
*½ sudu teh garam
*1 ½ sudu teh serbuk kulit kayu manis
4 biji telur gred A
1 ½ cawan (300 g) gula halus - saya guna 1 cawan brown sugar
1 cawan (240 ml) minyak sayur - saya guna minyak masak
2 sudu teh esen vanilla - tak letak pun
1 sudu teh ovalette
1 sudu besar susu pekat manis
panaskan oven dan sapu butter/marjerin/mentega pada loyang
cara-cara
1. ayak bahan-bahan bertanda (*)
2. pukul telur hingga kembang
3. masukkan gula, pukul lagi. kemudian masukkan susu pekat manis, esen vanilla, ovalette. pukul hingga adunan kembang
4. masukkan minyak, pukul lagi
5. masukkan bahan-bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit, pukul rata/sebati
6. masukkan parutan lobak dan walnut. kacau sebati dengan menggunakan spatula
7. bakar selama 45 minit pada suhu 180°C - saya guna microwave-oven dan hanya bakar selama 8 minit

jom tengok resepi nya
1 cawan (100 g) pecan/walnut dibakar & dicincang kasar
2 ½ cawan (340 g) carrot mentah diparut halus
*2 cawan (280 g) tepung serbaguna - saya guna tepung kek blue key
*1 sudu teh baking soda - tak guna pun
*1 ½ sudu teh baking powder - tak guna pun
*½ sudu teh garam
*1 ½ sudu teh serbuk kulit kayu manis
4 biji telur gred A
1 ½ cawan (300 g) gula halus - saya guna 1 cawan brown sugar
1 cawan (240 ml) minyak sayur - saya guna minyak masak
2 sudu teh esen vanilla - tak letak pun
1 sudu teh ovalette
1 sudu besar susu pekat manis
panaskan oven dan sapu butter/marjerin/mentega pada loyang
cara-cara
1. ayak bahan-bahan bertanda (*)
2. pukul telur hingga kembang
3. masukkan gula, pukul lagi. kemudian masukkan susu pekat manis, esen vanilla, ovalette. pukul hingga adunan kembang
4. masukkan minyak, pukul lagi
5. masukkan bahan-bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit, pukul rata/sebati
6. masukkan parutan lobak dan walnut. kacau sebati dengan menggunakan spatula
7. bakar selama 45 minit pada suhu 180°C - saya guna microwave-oven dan hanya bakar selama 8 minit
Langgan:
Catatan (Atom)