heheh, semalam terlalu busy sampai terlupa nak wish happy new year.
mesti semua ada azam tahun baru kan?
azam saya tahun ni biasa-biasa je. maybe menyempurnakan azam tahun lepas yang masih belum disempurnakan
yang pasti, saya minta sangat tahun ni saya minta semua perkara baik-baik belaka
minta dijauhi kecelakaan
sihat sentiasa (den dah tuo T_T)
bahagia sentiasa disamping ahli keluarga dan rakan-rakan tersayang
Pages
Ahad, 2 Januari 2011
Jumaat, 31 Disember 2010
Resepi Kek Lobak Merah Yang Mudah
Kek lobak lembab atau nama orang putih dia moist carrot cake ni sangat mudah nak buat. saya ambil resepi dari beberapa sumber. seperti biasa saya suka modified resepi orang. hehehe.. nak yang original resepi boleh ke Perut Kenyang, My Resepi, Sleepless in KL. kek ni hasilnya sedap, tapi bagi yang tak gemar makan sayur atau lobak mungkin akan menolak untuk makan kek ni (◠‿◠)
jom tengok resepi nya
1 cawan (100 g) pecan/walnut dibakar & dicincang kasar
2 ½ cawan (340 g) carrot mentah diparut halus
*2 cawan (280 g) tepung serbaguna - saya guna tepung kek blue key
*1 sudu teh baking soda - tak guna pun
*1 ½ sudu teh baking powder - tak guna pun
*½ sudu teh garam
*1 ½ sudu teh serbuk kulit kayu manis
4 biji telur gred A
1 ½ cawan (300 g) gula halus - saya guna 1 cawan brown sugar
1 cawan (240 ml) minyak sayur - saya guna minyak masak
2 sudu teh esen vanilla - tak letak pun
1 sudu teh ovalette
1 sudu besar susu pekat manis
panaskan oven dan sapu butter/marjerin/mentega pada loyang
cara-cara
1. ayak bahan-bahan bertanda (*)
2. pukul telur hingga kembang
3. masukkan gula, pukul lagi. kemudian masukkan susu pekat manis, esen vanilla, ovalette. pukul hingga adunan kembang
4. masukkan minyak, pukul lagi
5. masukkan bahan-bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit, pukul rata/sebati
6. masukkan parutan lobak dan walnut. kacau sebati dengan menggunakan spatula
7. bakar selama 45 minit pada suhu 180°C - saya guna microwave-oven dan hanya bakar selama 8 minit

jom tengok resepi nya
1 cawan (100 g) pecan/walnut dibakar & dicincang kasar
2 ½ cawan (340 g) carrot mentah diparut halus
*2 cawan (280 g) tepung serbaguna - saya guna tepung kek blue key
*1 sudu teh baking soda - tak guna pun
*1 ½ sudu teh baking powder - tak guna pun
*½ sudu teh garam
*1 ½ sudu teh serbuk kulit kayu manis
4 biji telur gred A
1 ½ cawan (300 g) gula halus - saya guna 1 cawan brown sugar
1 cawan (240 ml) minyak sayur - saya guna minyak masak
2 sudu teh esen vanilla - tak letak pun
1 sudu teh ovalette
1 sudu besar susu pekat manis
panaskan oven dan sapu butter/marjerin/mentega pada loyang
cara-cara
1. ayak bahan-bahan bertanda (*)
2. pukul telur hingga kembang
3. masukkan gula, pukul lagi. kemudian masukkan susu pekat manis, esen vanilla, ovalette. pukul hingga adunan kembang
4. masukkan minyak, pukul lagi
5. masukkan bahan-bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit, pukul rata/sebati
6. masukkan parutan lobak dan walnut. kacau sebati dengan menggunakan spatula
7. bakar selama 45 minit pada suhu 180°C - saya guna microwave-oven dan hanya bakar selama 8 minit
Rabu, 29 Disember 2010
Good Luck Malaysia
ucapan goodluck dari saya sebagai rakyat Malaysia kepada pasukan malaysia untuk piala AFF...
abaikan cahaya-cahaya laser merah seperti yang diwarwarkan tu.. hekhekhek
jangan risau nanti ada altrowoman datang tolong laser depa..tak percaya??? nah lihat dibawah ni
kalau ada penonton tiba-tiba pakai bikini hatta berbogel terus, hangpa jangan duk nak terdistract nah
main betul-betul...
abaikan cahaya-cahaya laser merah seperti yang diwarwarkan tu.. hekhekhek
jangan risau nanti ada altrowoman datang tolong laser depa..tak percaya??? nah lihat dibawah ni
kalau ada penonton tiba-tiba pakai bikini hatta berbogel terus, hangpa jangan duk nak terdistract nah
main betul-betul...
1Malaysia = Malaysia#1
akhir kata, selamat maju jaya skuad harimau... Malaysiaku Cemerlang Gemilang Terbilang
Selasa, 28 Disember 2010
allergy
banyak kategori makanan yang saya tak boleh makan. jika makan, maka saya akan gatal..hehehe, bukan gatal gediks awww awwww yawww tu.. gatal-gatal yang ala-ala gores dan menang.. tergaru-garu sana sini. lepas tu jerawat kecil-kecil naik kat muka.. hohhhh..mencik tau..
antara makanan yang saya alah :
1. spesis burung seperti ayam, itik, angsa, puyuh dan seangkatan dengannya
2. telur dari spesis burung sperti telur ayam, telur itik, telur puyuh dan seangkatan dengannya
3. makanan laut seperti udang, sotong, kerang, ketam.. ketam akan buat saya jadi pening-pening mabuk
4. sesetengah ikan seperti ikan tongkol, ikan kerisi, ikan bilis.. ikan yang orang-orang bersalin tak leh makan tuuu.. hehe
kesimpulannya:
saya layak untuk menjadi seorang vegetarian tegar T___T. makan sayur saja lehhh
antara makanan yang saya alah :
1. spesis burung seperti ayam, itik, angsa, puyuh dan seangkatan dengannya
2. telur dari spesis burung sperti telur ayam, telur itik, telur puyuh dan seangkatan dengannya
3. makanan laut seperti udang, sotong, kerang, ketam.. ketam akan buat saya jadi pening-pening mabuk
4. sesetengah ikan seperti ikan tongkol, ikan kerisi, ikan bilis.. ikan yang orang-orang bersalin tak leh makan tuuu.. hehe
kesimpulannya:
saya layak untuk menjadi seorang vegetarian tegar T___T. makan sayur saja lehhh
Langgan:
Catatan (Atom)