Pages

Rabu, 6 Oktober 2010

fikiran luar kotak


Source: Out of the box by ~Alizee103 (deviantart)




~ jom berfikiran luar kotak ~


Selasa, 5 Oktober 2010

mari belajar membuat pizza

actually i buat pizza ni bulan ramadhan hari tu. tapi belum sempat nak post dalam belog comel ni.. hehehe, kiranya post tertunggak lah ek.. jom kita tengok gambau camne nak buat pizza.


nak buat pizza mestilah ada tepungnya kan? saya guna tepung pizza cap nago aje. kalau beli tepung ni, anda tak perlu beli yis mauripan lagi dah. sebab dia dah letak siap-siap mauripan sepeket kat dalam tu. ikut arahan pada kotak macam mana nak mengadun tepung pizza ni.



bila dah siap adun dan diuli tepung pizza tu, biarkan dalam 30 minit. pastikan adunan kembang semangkuk. dari sebesar penumbuk menjadi sebesar mangkuk seperti gambar di bawah

bila dah berkembang pesat macam ni, kamu tumbuk-tumbuk adunan ni untuk keluarkan angin dia. bukan orang aja berangin tau, tepung ni pun berangin.. agak-agak kamu geram kat siapa-siapa. tumbuk sekuat-kuat hati seolah kamu tumbuk muka orang yang mau geram tu.. ehehehe selesai ditumbuk, kamu biarkan lagi dalam 10 minit. kemudian tumbuk lagi dan kemudian canai menjadi leper. tak kisah lah nak leper bulat, atauleper petak. janji tak terlalu tebal dan tak terlalu nipis..sedang-sedang aja seperti di bawah


kemudian kamu cucuk-cucuk adunan dengan sudu garfu, nak kasi keluar angin..nanti mengelembung lak pizza kamu.. 

haa, macam ni la cucuk...cucuk tang sini, cucuk tang sana

kemudian, disebabkan saya berangan nak makan pizza stuff crust yang dalam kerak dia ada keju tu, maka saya gulung lah lat tepi tu then kat dalam dia letak keju...nyam-nyam, banyaknye keju

nampak tak keju yang terkeluar tu...

kemudian, letak kan sos pizza samada homemade atau pun di beli dari kedai runcit berhampiran. kemudia tabutkan inti-inti yang anda suka




kemudian taburkan mozarellah & chedar cheese sebanyak mana yang kamu mahu

gambar jauh


gambar dekat..nampak tak cheese?? nyam-nyam.. i suka cheese banyak..

kemudian kamu bakar lah sampai masak, 20 minit je kalau pakai microwave oven. kalau oven biasa dalam 30-40minit suhu 170°C. 

ini lah rupa pizza ku yang sudah masak dan tinggal untuk dingap aja... 




amacam?? ada rupa tak pizza i?? selamat mencuba bagi sesiapa yang mahu mencuba. senang je tau. tak susah pun... ◠‿◠


Isnin, 4 Oktober 2010

Lamb Kabsah yang diidami sampai termimpi-mimpi

saya masih berada dalam fasa mengidam mengalahkan orang pregnant.. *sigh*.. hari tu ada kawan facebook tag saya gambar lamb kabsah.. mak aih sedapnyeeeee.. kecur air liur. dah la sedang berpuasa.. saya memang tak mampu tahan kalau bab-bab kambing nih. memang favourite..


kebetulan adik saya dah final exam dan bakal bercuti panjang. jadi sebelum dia pulang ke kampung halaman, lebih baik saya belanja dia makan sedap-sedap. jarang juga saya bawa dia makan sedap-sedap. biasanya saya masak aje apa-apa yang dia mahu makan. maklumlah, kakak dia suka masak dan makan lepas tu tembam.. keh-keh-keh.


kononnya nak ajak member iaitu Nadh. tapi dia demam teruk diiringi oleh batuk serta selsema. kesian lah pula nak bawa dia jalan-cari-makan jauh-jauh kan. saya pun cancel lah. lepas je kelas terus hantar nadh ke TTDI then saya shoot ke puchong terus. dengan niat di hati nak berehat serta tidur. mata dah terpejam-pejam waktu drive bangi-ttdi-puchong. memang tawakkal betullah. 


tapi bila balik rumah, cakap je cancel-makan-luar kat adik. muncung dia serta merta bertukar menjadi panjang. sungguh tidak cute. saya pun cakap, yelah-yelah. kasi kakak tidur dulu dalam 15 minit. sebaik je lepas maghrib, kami pun ke bukit jalil untuk membeli tiket bas (nasib baik ada, kalau tak terpaksa lah tunda kepulangan adikku kekampung halaman...kakak sia super busy sampai lupa beli tiket..ngeh-ngeh-ngeh∩_∩). selesai beli tiket, kami dengan tanpa hala dan tuju hendak makan di kedai mana. menonong je drive. ikut suka hati. dalam kepala ada beberapa senarai iaitu, Mohd Chan Abdullah-Bangi, Mama Chop Papa Grill-Bangi, Rahimah Kitchen-Puchong, Saba' Restaurant - Cyberjaya, Bumbu Bali-Bandar Puteri. 


saya drive sepanjang LDP sampai toll menghala putrajaya, dah nak belok ke jalan untuk ke Bangi tiba-tiba adik cakap nak nasi arab..nasib baik kakaknya cekap membelok-secara-mengejut-tetapi-masih-selamat menghala ke cyberjaya. berpandukan peta yang ada (peta tu dah print siap-siap sebab plan asal memang nak pergi pun tapi nadh demam kan, so cancel tetapi terpergi juga. next time i bawa u pula ye nadh. promise!) kami pun cari lah kedai makan bernama saba' restaurant tu. sampai dah tersesat di cyberjaya kau. penat makcik nak drive dikala hujan gerimis mengundang serta lampu yang kelam suram serta seram...awwww~~ 


di saat nyaris give up nak cari kedai makan bernama saba' restaurant, akhirnya kami terserempak dengan petunjuk kewujudan kedai tersebut iaitu bangunan HSBC. menarik nafas lega, kami meneruskan hasrat murni ke kedai makan bernama saba' restaurant. masih lagi mencari, maklum lah 1st time datang cyberjaya, saya dengan bijak menggunakan kaedah cuba jaya dengan memasuki suatu lorong berhampiran Wisma Nouvelle, Cyberjaya milik allayarhamah Datuk Sosilawati Lawiya. search punya search, akhirnya hah tuuuu dia Saba' Restaurant. menarik nafas lega dengan pantas masuk ke dalam, order dengan pantas kemudian balik rumah. kami tapau je. sebab keadaan sangat tak selesa. mungkin kerana hujan. jadi, seat tak cukup. meja kami terkena tempias hujan dan kesian.. 


nak tahu kami order apa? jom tengok gambar...



barbican apple & peach


chicken hanith untuk my adik comel..


chicken hanith, the ayam very tender n juicy n spicy.. best


lamb kabsah untuk saya.. lamb tu sangat sedap..licin den makan walaupun jam dah pukul 11 malam... hehehe


lamb kebab sandwich


lamb kebab sandwich


sambal (tomato+cili hija di blend = sedap) dan ulam timun dan tomato


bagi saya, suasana kat saba' cyberjaya tak berapa cantik compared to saba' ampang. kat sana suasana dia lebih tenang. tapi saya tak tahu lah kot-kot suasana tak tenang kerana cuaca yang hujan. next time saya try pergi sewaktu cuaca nya elok. next time saya teringin nak try makan kat nasi arab damsyik yang kononnya dah masuk rancangan jalan jalan cari makan. duk usha juga cawangan yang kat subang tu.. hope next time ada masa i nak p sana pula. hehehehe 


Ahad, 3 Oktober 2010

Open House #2

kali ni open house ke kampung teluk panglima garang pulak. ni rumah customer tetap saya. selalu order chocolate kat nisashoppe. thanks kak ila. kak ila ni saya kenal masa satu office dengan dia dulu. waktu nak pergi interview, macam garang je suara dia dalam phone. hehehe...tapi dia baik sangat. dari zaman anak dara, dah jadi isteri orang, sekarang dah jadi mak orang dah. kak ila tetap maintain.. i jealous tau... heheheh

tadi kat open house kak ila, banyak juga makanan yang sedap-sedap. antaranya, laksam (i loiikeeeeee), nasi dagang, bihun sup, nasi lemak, lontong, jelly kelapa, air sirap, kuih raya, buah duku, dan tak lupa carrot cake yang sangat sedap. tapi banyak-banyak ni, tak semua saya bedal. 3 menu utama, yang lain tu sekadar untuk pencuci mulut je. nasi lemak dan lontong memang saya tak sempat rasa. gara-gara perut dah full dengan kuah sup dan air sirap. pedas betul sambal kicap tu.. memang makan berulam air le jawabnya. mana tak kembung perut i.. heeheheh.. ramai betul tetamu kak ila tadi. maklum lah, dia buat kat rumah mak ayah dia. senang kan, sekali harung je buat open house.

ada laksam, lontong, kuah kacang, nasi lemak, sambal sotong super pedas, carrot cake

bihun sup, air sirap, serta bayi yang baru pandai meniarap...hehehe ◠‿◠

jelly kelapa di model kan oleh Gee

jelly kelapa yang nyaman jika sedang kepedasan

biskut gajus berkeju yang sedap (tahun depan boleh tempah ◠‿◠)

ada rendang ayam dan kuah lodeh juga

dhia dan aunty G yang sentiasa perasan kakak ∩_∩

inilah kak ila... 

dhia yang bermata bulat dan kak g bermata coklat

dhia & aunty nisa

thanks kak ila atas jemputan ye. tahun depan if buat open house jangan segan-segan jemput saya ye.. hehehe


Khamis, 30 September 2010

ikan goreng masak taucu

sejak akhir-akhir ni asyik mengidam jek. orang lain yang pregnant, aku yang lebih-lebih mengidam.

puas sangat-sangat dapat makan ikan goreng masak kicap letak taucu dan tomato yang dipotong besar-besar. ditambah pula dengan sambal tempoyak dan cili hijau dikunyah seperti snek lazat.. berpoluh-poluh den..

taucu cap knife

kagum dengan usaha gigih mengambil gambar botol taucu dipagi subuh yang mulia. sila lihat, di sana ada kicap jalen kegemaran dan sos aminah hassan yang sungguh wow!! tiba-tiba tersa seperti membuat iklan pree...◠‿◠

Note: petang ni menu telur masak taucu pula. housemate sila makan dengan senyuman paling menawan ya. saya kemaruk taucu sekarang ni... hehehe (◕‿-)