Pages

Jumaat, 20 Ogos 2010

Puding Pisang Microwave

2 hari lepas saya ada beli pisang untuk buat lempeng pisang, jadi ada lah lebihan pisang. risau jadi lebu dan membazir, saya duk fikir nak buat ape dengan pisang ni. nak buat puding raja, risau housemate tak makan. sebab guna susu. housemate tak minum susu. jadi saya tanyalah prof google guna keyword resepi pisang. ada lah beberapa yang listed dalam serp (search engine result page) tu. dalam banyak-banyak tu saya terjumpa resepi mudah dan cepat di blog resepi. kamu dah sedia maklumkan, saya ni wanita bekerjaya.. semua masakan mestilah cepat dan pantas tetapi sedap...hehehe. seperti biasa saya akan sesuka hati akan modified sedikit resepi yang saya ambil tu, if you all nak original recipe boleh klik pada hyperlink kat atas.

puding pisang versi saya, gelap sikit sebab guna brown sugar kot



sedap juga kalau makan dengan sos coklat atau ice-cream


bahan-bahan:
100g butter
3 biji pisang masak dilenyek
50g brown sugar
100g tepung gandum
1 sk serbuk kayu manis
2 biji telur
2 sb susu

cara-cara:
letak butter dalam loyang then cairkan dalam microwave
tambah semua bahan ke dalam butter yang telah cair dan gaul sebati
letak hirisan pisang dan masak selama 8 minit atau sehingga masak

note: saya terlupa nak letak telur dan susu, dah siap masak baru teringat. maklumlah nak kejar waktu berbuka. walaupun 2 bahan tu saya terlupa letak, rasanya tetap sedap. housemate cakap rasa seperti lepat.. hehehe



Khamis, 19 Ogos 2010

Juadah Ramadhan 1431H #4 - Nasi Lemak Ayam Goreng Lemon

bulan puasa ni terlebih rajin blog-hopping. tiba-tiba terlompat kat blog siapa entah saya dah lupa. tengok gambar nasi lemak. leleh terus. jangan terkejut kalau saya cakap preparation nasi lemak saya ambil masa 2 hari. day 1, saya prepare sambal dulu. lagipun housemate ada sebut-sebut nak sambal untuk makan dengan mi siput. jadi saya buat lah lebih-lebih untuk portion nasi lemak juga. before ni, sebelum bulan ramadhan pun memang dah selalu buat stock sambal, sebab senang. bila nak makan tinggal cedok dan reheat aje. maklum lah, wanita bekerjaya macam saya ni mana sempat nak masak (macam lah orang lain tak kerja...hehehe ◠‿◠). 

sambal kan senang nak mismatch dengan apa-apa lauk. udang, sotong, ayam.. tinggal campur je. untuk nasi lemak ni pun, saya prepare sambal sotong. disebabkan dan ada ready-made sambal, saya balik rumah tinggal nak potong sotong tu then campur je dalam sambal. cepat kan? untuk nasi pula, sekejap aja nak masak. sebab pakai rice cooker. untuk ayam goreng lemon pula, saya ambil baki gravy yang saya buat untuk masak nasi tomato(klik untuk dapatkan recipe gravy) last week. memang pantas dan cepat...hehehe ◕‿-

nasi lemak saya hidangkan dengan ayam goreng lemon, salad, telur puyuh, sambal sotong

sini saya nak share recipe nasi lemak beserta petua sekali. saya belajar dengan mak angkat saya (dia ada buka cafe di uitm puncak alam).





preparation untuk 2 orang makan (berbuka dan sahur)

2 cawan beras
2 1/2 santan (dari kelapa parut)
    ✿ jika kamu guna santan kotak maybe boleh guna sukatan ni ( 1/2 cawan santan dan 2 cawan air)
1 ulas bawang putih, bawang merah dimayang
1/2 inci halia dimayang
1 sk halba
1 sk garam
1 sb minyak masak
daun pandan

cara-cara:
ini petua 
beras dicuci dan direndam 5 minit
santan pula direnih seketika dalam periuk

apabila santan dah nampak nak mendidih, masukkan semua bahan dan letak dalam rice cooker. boleh teruskan kerja-kerja kamu yang lain. kerana petua yang saya beri tu untuk mengelakkan nasi kamu melekat-lekat pada periuk. 



Rabu, 18 Ogos 2010

Oreo-Lemony Cheese Cake

Ramadhan #5 lepas, saya ada buat oreo cheesecake atas cabaran dari kawan-kawan kerana nak tengok kehandalan saya memasak. ehehehe.. tapi sebenarnya memang teringin nak buat pun. sebab suka makan. beli kat secret recipe makan tak puas. lebih baik sendiri buat kan? ada lah beberapa kawan kat facebook mintak resepi. jadi kat sini saya nak share lah. resepi ni seperti biasa saya ubah suai dari resepi orang lain (Puan Azwa ^_^).
Ramuan dan cara-cara nak buat seperti dibawah. ni penting, anda mesti memiliki sebuah peti ais untuk melaksanakan resepi ni.=) 






Bahan-bahan A
250 gm biskut oreo krim dia asingkan, jangan buang
• 125 gm buttercup 

Bahan-bahan B
• 200 ml krim putar(whipping cream)

Bahan-bahan C
• 250 gm krim keju (saya pakai philadelphia cream cheese)
130 gm gula kastor (campuran gula pasir dan brown sugar) 
• 1 sudu besar jus lemon
kulit lemon diparut atau cincang halus (dapat dalam 1 sudu besar ok dah)
• krim dari biskut oreo yang diasingkan
Bahan-bahan D
• 15 gm gelatin halal (saya guna brand nona)
• 100ml air
• >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min

Cara-cara
• Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm.pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.
• Cairkan buttercup dalam kuali atau periuk, masukkan biskut kacau rata kemudian masukkan dalam loyang kek. ratakan dengan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
• Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
• Pukul bahan C hingga sebati dan nampak kembang.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
• Kemudian tuangkan bahan ini kedalam bekas yang berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
• Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.
• Tuangkan separuh adunan tadi ke atas lapisan biskut then taburkan sedikit serpihan biskut oreo. kemudian tuang baki adunan. hiaslah sesuka hati, nak ltk biskut oreo ke cerry ke. Sejukkan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 2-3 jam.


Selamat mencuba ^^


P/S: tulisan bewarna adalah hasil ubah suai saya dari resepi asal.


Ahad, 15 Ogos 2010

Juadah Ramadhan 1431H #3 - Nasi Tomato


dah lama mengidam nasi tomato. sebelum bulan puasa lagi, tapi nak laksanakan tu punyalah tak rajin. lagipun adik kesayangan tak cuti.tak seronok kalau masak sedap-sedap dia tak ada. kebetulan minggu ni dia balik. jadi saya masak lah nasi tomato ni untuk dia. dia siap request nak ayam goreng berempah. sebab tu tiba-tiba ada ayam goreng lemon mamak style nih. senang je nak buat. untuk nasi tomato dan ayam masak merah saya refer kat page kak hanieliza , ayam goreng lemon tu pulak kat sini. tapi dengan suka-suka hati saya, ada yang saya tokok tambah sikit...hehehe. jom kite tengok resepi (bahan yang saya guna cukup-cukup untuk 3 orang makan untuk berbuka dan sahur, saiz perut mestilah kecik ◕‿- ).



Nasi Tomato
Bahan-bahan: 
3 cawan beras - cuci dan toskan 
1/2 cawan susu cair 
4 biji tomato - cincang 
1/2 cawan sos tomato 
2 s/b buttercup 
5 s/mb minyak 
Garam secukup rasa 
3 cawan air (guna cawan yang sukat beras) 
daun pandan disimpul / daun sup cincang 
kismis secukup rasa

bahan tumis 
2 ulas bawang putih - hiris 
4 ulas bawang merah - hiris 
1 inci halia - hiris 
3 biji Buah pelaga 
3 biji Bunga cengkih 
1 inci Kulit kayu manis 
2 kuntum Bunga lawang 

Cara: 
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah 4 beradik dengan butter hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu.
2. Masukkan susu cair, tomato, garam, kismis dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih. 
3. Masukkan beras dan daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak. 
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur.. 
5. taburkan bawang goreng sewaktu menghidang



Ayam Goreng Lemon Mamak Style
Bahan kisar:
1) 2 inci halia
2) 6 ulas bawang putih
3) 3 pelepah daun kari

Bahan lain:
4) 1sb serbuk cili kering, 1sb serbuk lada sulah dan 1sb serbuk lada hitam
5) 2 sb serbuk kari ayam/daging
6) 1 biji lemon
7) 4 sb plain yogurt
8) 1sb serbuk jintan putih, 1sb serbuk jintan manis, 1sb serbuk ketumbar
9) 1/2 biji bawang besar - dihiris nipis (dimayang)
garam secukup rasa
minyak secukupnya utk menggoreng
10) 6 ketul ayam

Cara-cara
1. kisar bahan untuk dikisar
2. gaulkan kesemua bahan - bahan pada ayam termasuk bahan yang dikisar tadi, perahkan jus lemon dan perapkan sebentar sekitar 30 minit pun cukup.
3. goreng sampai masak. gorengan ayam ni akan menghasilkan kerak/serdak yang sedap serta rangup.


Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
6 ketul ayam

Bahan untuk dikisar:
3 sudu cili kering yang dah kisar
2 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 batang serai 
4 biji tomato
2 sb sos tomato

kacang peas
bawang besar potong bulat
minyak masak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara:
1. panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat

Selamat mencuba ya ◕‿-


Note: Siti Hajar, kamu try lah resepi ayam lemon tu. memang aku menambah-nambah nasik tadi. sampai sekarang masih kenyang. hehehehe... buruk lantak btui ◠‿◠



Khamis, 12 Ogos 2010

Juadah Ramadhan 1431H #2 - Wadai Kepeng

wadai kepeng

terbaca status facebook seorang kawan, dia teringin nak makan wadai kepeng. saya pun apa lagi, kecur beb. 1st time makan kat rumah mak angkat. dia buat untuk juadah tempahan katering, saya tolong tengok dan tolong makan terus jatuh chenta. menu tradisi orang banjar katanya. disebabkan saya dah kemaruk dan teringin sangat-sangat serta merta google resepi. kat sini saya share dengan korang resepi nya.

bahan:

2 cawan tepung pulut
air, garam, kapur sirih

bahan kuah
1/2 biji kelapa diambil santannya
gula melaka 1 keping
3 sudu gula pasir
garam secukup rasa

cara:
1. tepung pulut, campuran air garam dan kapur disatukan dan digaul sebati sehingga tidak melekat.
2. gentel kecil-kecil sebesar duit 5sen dan dipicit ditengahnya. bentuknya akan menjadi seolah-olah bentuk sel darah merah (rujuk gambar)


3. masak kuah dengan memasukkan santan, gula merah, gula pasir, sedikit garam dan kacau hingga mendidih. (note: jika ada durian boleh dimasukkan/ nangka pun boleh)
4. setelah mendidih masukkan tepung pulut yang dah dibentuk tadi kacau hingga timbul (menandakan dah masak) 
5. boleh diangkat dan dihidangkan. enak dimakan panas/suam/sejuk.