Pages
Jumaat, 16 Julai 2010
Rindu
Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati nurani
Punyai rasa rindu
Rindu pada kedamaian
Rindu pada ketenangan
Rindukan kesejahteraan
Dan juga kebahagiaan
Orang-orang yang bertaqwa
Rindu akan kebenaran
Kejujuran dan keikhlasan
Keredhaan Tuhannya
Orang mukmin merindukan
Anak-anak yang soleh
Isteri-isteri solehah
Keluarga bahagia
Para pencinta kebenaran
Rindukan suasana
Masyarakat yang terjalin
Aman dan sejahtera
Merindukan tertegaknya
Kalimah Allah di muka bumi
Dan dalam merindukannya
Keampunan Tuhannya
Dan seluruh umat itu
Merindukan cahaya
Yang menyinari kehidupan
Rindu pada Tuhan
P/S: Saya rindu sangat pada mak ayah kat kampung, sabar lah wahai diri. InsyaAllah waktu itu akan tiba.
Sabtu, 10 Julai 2010
Udang Masak Lemak Cili Api
Kali ni i mengidam udang / ketam masak lemak cili api. Tapi since ketam nampak tak fresh kat giant tadi, i beli udang. Maka jadilah udang masak lemak cili api. Kuah dia i hirup srupppp srupppp... sodap wehh..(puji diri sendiri ◠‿◠ )
Bahan:
Udang ½ kg
Santan - ½ kelapa
Tomato 1 biji
Kacang panjang 3 urat potong 1- 1 ½ inci
Daun kesum secukup rasa
Serai 1 batang dititik
Asam keping / gelugur
Untuk kisar:
Bahan:
Udang ½ kg
Santan - ½ kelapa
Tomato 1 biji
Kacang panjang 3 urat potong 1- 1 ½ inci
Daun kesum secukup rasa
Serai 1 batang dititik
Asam keping / gelugur
Untuk kisar:
Bawang merah 6-7 ulas
Bawang putih 2 ulas
Kunyit hidup 1 inci
Halia ½ inci
Cili Api / Padi mengikut tahap pedas yang anda mahu
Cara:
1. Kisar semua bahan untuk dikisar
2. Masukkan kedalam periuk
3. Masukkan santan, serai, asam keping / gelugur, dan kacau hingga merenih
4. Masukkan tomato dan kacau hingga mendidih
5. Masukkan udang, kacau hingga masak kemudian masukkan bahan perasa secukupnya
6. Masukkan daun kesum
7. Tutup api dan sedia untuk di hidang bersama nasi panas
Khamis, 8 Julai 2010
Selera India dan Barat
Dah berapa hari mengidam mashed potato yang buat sendiri walaupun tak pernah buat, dengan terung goreng rangup yang selalu ada jual dia kedai mamak tu. Seriously teringin.. Mashed potato tu i google je the recipe, si terung rangup tu tak ada pula. Google je, mesti keluar kari terung, terung masak balado, terung bakar... Nyaris kecewa dah.
Nasib la kat office i ada kakak manis berbangsa India. I ngecek la resepi dengan dia. Balik rumah dengan tidak sabar i terus masak benda alah ni (actually i pergi mandi & solat dulu kemudian baru masak). Tapi instead of 2 menu ni ada la i tambah side dishes, which is udang celup tepung dengan sayur campur black pepper. Actually sayur campur black pepper tu, kuahnya i nak buat untuk gravy mashed potato, tapi instead of plain aje i campur la sayur kacang panjang, carot n mushroom. Lagipun i dah lama tak makan sayur (tipu, malam tadi sup sayur ~~).
i masak semua ni tak sampai 30 minit
menyelerakan tak? (dah lulus jadi isteri tak?)
Note: My housemate tak makan sayur, jadi i memang lama dah tak masak sayur. Boring meh masak n makan sorang je walaupun ianya sekadar sayur. Tapi sejak dia tak ada kat rumah kerana bercuti konvo, hari-hari pun i makan sayur. Heaven!!
Selasa, 6 Julai 2010
30 hari membilang ...
Selasa, 29 Jun 2010
Chocolate Gembira
Ha, entry kali ni saya nak buat promosi mengenai blog perniagaan saya iaitu NisaShoppe. Setakat ini, NisaShoppe hanya menjual homeMade chocolate dan jika sesiapa berminat untuk belajar buat coklat pun saya boleh ajar dengan harga yang berpatutan.
Sebenarnya NisaShoppe dah lama wujud. Awal tahun 2009 kalau tak silap, masa tu saya dalam keadaan kecewa dengan pekerjaan saya yang entah apa-apa. Kerja penat-penat tak dapat gaji. Sampai fikir nak buat kerja berniaga online & buat freelance sahaja. Tetapi tak jadi nak teruskan niat murni sebab dapat offer kerja dari kampeni yang lebih bagus.
Awal April 2010 hari tu, kawan saya Cik Nadhilah ajak saya join kelas membuat homeMade chocolate.
Mula-mula berat hati juga memandangkan kos yang perlu dikeluarkan agak tinggi pada saya. Saya pula agak kesuntukan duit sejak sambung belajar. Maklumlah, 2 semester pertama saya tanggung sendiri perbelanjaan. Tak minta mak ayah pun (ohh bangganya... hehehe). Lepas saya attend kelas tu, agak lama juga saya nak mula buat coklat ni. Memandangkan saya terlalu sibuk dengan kerja dan pelajaran memang tak ada masa pun nak praktis ilmu yang dipelajari tu.
Entah macam mana mungkin rezeki Allah nak bagi, saya bagi tuan rumah saya rasa coklat buatan saya dan dia cakap sedap. Dia tempah 2 kotak. Alhamdulillah. Syukur. Lepas tu hasil berchating dengan niat asal nak tanya khabar ex-colleague yang baru sahaja habis pantang melahirkan anak, rezeki datang lagi. Dia menempah untuk majlis pertunangan adik ipar dia. Mula dari itu baru lah saya berani nak expose pada kawan-kawan lain mengenai perniagaan coklat saya ni.
Saya ni agak low self esteem sebenarnya, malu dan segan nak expose dengan sesuatu yang saya buat. Sekarang pun masih berani-berani takut nak promo pada kawan-kawan pasal bisnes saya ni.

InsyaAllah, jika rezeki itu milik saya, Allah akan berinya pada saya. Yang penting usaha tangga kejayaan. Kawan-kawan yang sedang baca ni, rajin-rajin lah jenguk NisaShoppe. Amacam? (◕‿-)
Note: Dulu saya tak suka HomeMade chocolate selepas terkena dengan yang sangat-sangat tak sedap. Saya beli pada kawan masa tu. Tetapi selepas cikgu coklat saya beri rasa coklat yang dia nak ajar saya buat, huuuuuu... saya memang sukakannya. Saya memang choc lover, kalau saya sedih, choc lah yang saya makan untuk beri rasa sedikit ketenangan. Sebab itu saya panggil Chocolate Gembira.
Sesuai untuk hadiah kepada yang tersayang
Sebenarnya NisaShoppe dah lama wujud. Awal tahun 2009 kalau tak silap, masa tu saya dalam keadaan kecewa dengan pekerjaan saya yang entah apa-apa. Kerja penat-penat tak dapat gaji. Sampai fikir nak buat kerja berniaga online & buat freelance sahaja. Tetapi tak jadi nak teruskan niat murni sebab dapat offer kerja dari kampeni yang lebih bagus.
Awal April 2010 hari tu, kawan saya Cik Nadhilah ajak saya join kelas membuat homeMade chocolate.
Mula-mula berat hati juga memandangkan kos yang perlu dikeluarkan agak tinggi pada saya. Saya pula agak kesuntukan duit sejak sambung belajar. Maklumlah, 2 semester pertama saya tanggung sendiri perbelanjaan. Tak minta mak ayah pun (ohh bangganya... hehehe). Lepas saya attend kelas tu, agak lama juga saya nak mula buat coklat ni. Memandangkan saya terlalu sibuk dengan kerja dan pelajaran memang tak ada masa pun nak praktis ilmu yang dipelajari tu.
Untuk hantaran pertunangan dan perkahwinan
Entah macam mana mungkin rezeki Allah nak bagi, saya bagi tuan rumah saya rasa coklat buatan saya dan dia cakap sedap. Dia tempah 2 kotak. Alhamdulillah. Syukur. Lepas tu hasil berchating dengan niat asal nak tanya khabar ex-colleague yang baru sahaja habis pantang melahirkan anak, rezeki datang lagi. Dia menempah untuk majlis pertunangan adik ipar dia. Mula dari itu baru lah saya berani nak expose pada kawan-kawan lain mengenai perniagaan coklat saya ni.
Kak Ila dah banyak kali tempah untuk majlis pertunangan adik ipar dan kawan-kawan dia.
Saya ni agak low self esteem sebenarnya, malu dan segan nak expose dengan sesuatu yang saya buat. Sekarang pun masih berani-berani takut nak promo pada kawan-kawan pasal bisnes saya ni.
pakej doorgift pun ada
InsyaAllah, jika rezeki itu milik saya, Allah akan berinya pada saya. Yang penting usaha tangga kejayaan. Kawan-kawan yang sedang baca ni, rajin-rajin lah jenguk NisaShoppe. Amacam? (◕‿-)
Note: Dulu saya tak suka HomeMade chocolate selepas terkena dengan yang sangat-sangat tak sedap. Saya beli pada kawan masa tu. Tetapi selepas cikgu coklat saya beri rasa coklat yang dia nak ajar saya buat, huuuuuu... saya memang sukakannya. Saya memang choc lover, kalau saya sedih, choc lah yang saya makan untuk beri rasa sedikit ketenangan. Sebab itu saya panggil Chocolate Gembira.
Langgan:
Catatan (Atom)